Belevingsonderzoek veiligheid, agressie en geweld voor gemeenten
Gemeenten die een goed beeld willen hebben van de veiligheidsbeleving van de medewerkers van publieksdiensten, toezichthouders en handhavers, burgemeesters, wethouders en raadsleden kunnen meedoen aan het 'Belevingsonderzoek veiligheid, agressie en geweld' dat in oktober gehouden wordt. Initiatiefnemers van dit onderzoek zijn VNG, A&O Fonds Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deelname aan dit onderzoek is kosteloos. Als dit onderzoek is afgerond wordt de applicatie beschikbaar gesteld aan andere sectoren.
Evaluatie van uw aanpak agressie en geweld
Door de sociale partners is de afspraak gemaakt dat gemeenten hun beleid voor de aanpak van agressie en geweld binnen één jaar evalueren (de Arbocatalogus Agressie bevat een checklist voor de evaluatie van maatregelen). Op het gebied van veiligheid lopen momenteel verschillende initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Arbomonitor Gemeenten, het Agressie Registratiesysteem GIR/ARO en de Module Agressie en geweld in de RIE Gemeenten. Ondanks deze grote hoeveelheid aan initiatieven, blijkt er vaak onvoldoende inzicht te zijn in de relatie tussen blootstelling aan agressie en geweld én de gevolgen voor het individu, de organisatie en de samenleving. Ook is de effectiviteit van (beleids)maatregelen bij gemeenten vaak onduidelijk.
Inzicht in de veiligheidsbeleving en effectiviteit beleidsmaatregelen
Door mee te doen aan het Belevingsonderzoek veiligheid, agressie en geweld krijgt u inzicht in de veiligheidsbeleving van medewerkers met een publieke functie, afgezet tegenover sectorale gemiddelden en diverse benchmarks (gemeentegrootte, regio, functie en dergelijke). Het onderzoek wordt gehouden onder medewerkers van publieksdiensten, toezichthouders en handhavers, burgemeesters, wethouders en raadsleden en wordt uitgevoerd met InternetSpiegel.
Gratis deelname
Deelname aan dit onderzoek is kosteloos, het kost u alleen een beperkte inspanning van u en uw medewerkers. Ter voorbereiding van het onderzoek vragen wij u om e-mailadressen te leveren van de genoemde groepen medewerkers. Deze medewerkers ontvangen in oktober een uitnodiging om deel te nemen aan een internetenquête. Het invullen van deze enquête vraagt ongeveer tien minuten van uw medewerkers. De resultaten van het onderzoek ontvangt u begin december.
Aanmelden
Hoe meer gemeenten deelnemen, hoe beter uw inzicht in de effectiviteit van uw eigen veiligheidsmaatregelen. Wilt u zich aanmelden, dan kan dat via www.internetspiegel.nl. Hier vindt u ook meer informatie over het onderzoek. U kunt ook contact opnemen met het team van InternetSpiegel: telefoonnummer 020-522 59 90 of e-mail info@internetspiegel.nl.