Kabinet stelt eisen aan grote ICT-projecten
Aan grote ICT-projecten van de Rijksoverheid van meer dan 20 miljoen euro worden in de toekomst nadere eisen en voorwaarden gesteld. Zo moeten mijlpalen en risico's in beeld worden gebracht in een startbrief bij de aanvang van een project. En er moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van eenduidige standaarden en architectuur. De Tweede Kamer zal jaarlijks een overzicht krijgen van alle lopende, grote ICT-projecten. Daarin zal onder meer worden ingegaan op de werkelijke en de geraamde kosten en op de werkelijke en geraamde looptijd van een project. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Eerder stuurde minister Ter Horst naar aanleiding van Kamermoties en het Rekenkamerrapport 'Lessen uit grote ICT-projecten' een brief aan de Tweede Kamer met daarin voornemens om het opdrachtgeverschap bij grote ICT-projecten bij de Rijksoverheid te versterken. De set eisen die nu is vastgesteld, is een vervolg op die brief. Grote ICT-projecten blijven de verantwoordelijkheid van de verschillende departementen en ministers. De rol van de minister van BZK betreft een systeemverantwoordelijkheid, met als speerpunten de kwaliteit van de aansturing van grote ICT-projecten en de kwaliteit van de zogenaamde I-kolom binnen de ministeries.
Het kabinet erkent het belang, zoals aangegeven door de Rekenkamer, van een Chief Information Officer die de leiding van een organisatie informeert en adviseert bij de besluitvorming over grote ICT-projecten. Over de noodzaak om deze functie op alle ministeries te creëren en over andere mogelijkheden om de informatievoorziening te verbeteren, vraagt het kabinet advies aan de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijksdienst.