Kinderopvang blijft betaalbaar voor alle ouders
Om kinderopvang ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden vraagt het kabinet een licht hogere bijdrage van ouders. De lagere inkomens gaan maandelijks gemiddeld 5 euro meer betalen, de midden- en hogere inkomens gaan iets meer extra bijdragen. Hiermee blijft de kinderopvang betaalbaar voor alle ouders. Ook neemt staatssecretaris Dijksma maatregelen ten aanzien van gastouderbureaus en gastouderopvang. De overheid trekt zelf in totaal 1,6 miljard euro extra uit voor de groei in de komende jaren en investeert daarnaast structureel 700 miljoen. Het kabinet heeft vandaag ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Dijksma.
De extra bijdrage die per 2009 gemiddeld aan ouders wordt gevraagd is voor de lagere inkomens niet hoger dan 5 euro per maand. Gezinnen met een modaal inkomen betalen 15 euro per maand extra . Hogere inkomens betalen iets meer. Een gezin met een inkomen van 90.000 euro betaalt bijvoorbeeld 65 euro per maand meer. De uurprijs voor het eerste kind voor ouders komt daarmee op 27 eurocent voor de lagere inkomens, 70 eurocent voor een modaal gezin en ongeveer 3 euro voor een inkomen van 90.000 euro. Ouders kunnen op de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap berekenen wat er per volgend jaar verandert in hun persoonlijke financiële situatie.
Om ook in de verdere toekomst kinderopvang voor alle ouders betaalbaar en toegankelijk te houden, neemt het kabinet per 2010 maatregelen in de gastouderopvang. Er zijn vanaf dan twee vormen van gastouderopvang mogelijk: professionele kleinschalige opvang, zogenaamde thuiscrèches, en “informele” opvang. Voor de beide vormen daalt het maximumuurtarief, naar 4 euro bij de professionele en naar 2,50 euro bij de “ïnformele” opvang. Voor de “informele” opvang wordt tevens het aantal uren kinderopvangtoeslag waar ouders recht op hebben gemaximeerd. De kwaliteiteisen aan deze twee vormen van opvang verschillen met die van de formele kinderopvang en verschillen ook onderling. Alle gastouders moeten zich aansluiten bij een formele kinderopvanginstelling. Hiermee verdwijnt de rol van de gastouderbureaus.
Uitgangspunten bij de maatregelen zijn betaalbare en toegankelijke kinderopvang voor iedereen die arbeid en zorg combineert, keuzevrijheid voor ouders, het tegengaan van misbruik en oneigenlijk gebruik en een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen. Het kabinet zet de komende tijd in op kwaliteit, onder meer door een impuls in voorschoolse educatie en investeringen in het opleidingsniveau van de leidsters. Arbeidsparticipatie en koopkracht staan daarbij voorop. Het kabinet bekijkt in aanvulling op deze maatregelen nog op welke wijze betrokken ouders fiscaal tegemoet gekomen kunnen worden. De maatregelen laten de participatiedoelstellingen van het kabinet intact.
De Commissie Bakker heeft het belang van de kinderopvang voor de arbeidsparticipatie nogmaals benadrukt en gewezen op ondoelmatigheden in de huidige regeling. Op deze punten zal het kabinet nadere voorstellen doen. Het kabinet versterkt ook de dagarrangementen op Brede Scholen, om de combinatie van arbeid en zorg verder te ontwikkelen.