Opening gebouw Westraven
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Beste mensen,
Hoe je ook door Nederland rijdt, van oost naar west of van noord naar zuid, om Utrecht kan je bijna niet heen. En wie niet om Utrecht heen kan, kan ook het gebouw Westraven niet missen. Gelegen op wat de vastgoedjongens een A1-zichtlocatie noemen is Westraven met 85 meter het op twee na hoogste gebouw van Utrecht.
Maar Westraven mag dan al vanaf Woerden zichtbaar zijn, tot vandaag was minder duidelijk wat zich eigenlijk in die kolos afspeelde. Ik wil hier niemand kwetsen, maar voor mij en vele anderen was het oude Westraven toch een voorbeeld van de wat saaie architectonische stijl van de jaren ’70. Een grijze, op z’n kant gezette schoenendoos. Die zag er functioneel uit, maar wat was die functie eigenlijk?
Ik denk eerlijk gezegd niet dat er veel mensen waren die wisten dat hier Rijkswaterstaat werkte aan de Nederlandse infrastructuur. Als de mensen überhaupt al wisten waar Rijkswaterstaat zich mee bezighield. Want Rijkswaterstaat deed, net als grote delen van de overheid in die jaren, zijn werk in stilte en anonimiteit. Gebouw Westraven weerspiegelde het karakter van de organisatie die het huisvestte.
Beste mensen,
Die stelling heeft nog niets aan kracht ingeboet. Ook het nieuwe Westraven weerspiegelt het karakter van Rijkswaterstaat. Maar hoe anders is dat karakter dan, pak beet, twintig of zelfs maar tien jaar geleden. Want bij Rijkswaterstaat is een diepgaand proces van verandering gaande. Zoals gebouw Westraven van een gesloten “bunker” is veranderd in een supertransparant gebouw, beweegt ook Rijkswaterstaat zich in de richting van openheid, helderheid en zichtbaarheid.
Zoals ze het zelf zo mooi zeggen: Rijkswaterstaat wil een eigentijdse en open organisatie zijn, die z’n oude veren voorgoed heeft afgeschud. Het nieuwe Westraven is daar de architectonische uitdrukking van – je zou het in navolging van een 19de-eeuws concept “architecture parlante” kunnen noemen – “sprekende architectuur” –, een gebouw waarvan functie en identiteit duidelijk herkenbaar zijn. Eigentijdser formulerend zou je kunnen zeggen dat het nieuwe Westraven het medium is waardoor Rijkswaterstaat communiceert met zijn omgeving.
Dan heb je het in de eerste plaats over de samenleving als geheel, waarin Rijkswaterstaat zo’n belangrijke rol speelt. Wegen, kanalen, kunstwerken, dijken, duikers, sluizen – je kunt het qua infrastructuur zo gek niet bedenken of Rijkswaterstaat heeft een vinger in de pap gehad. Echte Waterstaatsissues als mobiliteit en waterveiligheid en –beheer plaatsen de dienst in het brandpunt van het maatschappelijk debat. Dan kun je je niet meer verschuilen achter de muren van de ambtelijkheid, dan moet je open zijn en zichtbaar.
Rijkswaterstaat is een publieksgerichte organisatie geworden. En ook een moderne werkgever, één die zijn medewerkers centraal stelt. Dat laatste zie je hier in Westraven met zijn stimulerende werkomgeving.
De mens centraal, publieksgericht – het zijn zaken die mij uit het hart gegrepen zijn. Hetzelfde geldt voor een ander aspect van het nieuwe Rijkswaterstaat – en ook het nieuwe Westraven: duurzaamheid. U zal zich herinneren dat duurzaamheid een belangrijke pijler is van het regeerakkoord dat we vorig jaar februari sloten. Ik ben bijzonder blij met het feit dat Rijkswaterstaat – tenslotte de grootste “bouwheer” van Nederland – duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en dat ook duidelijk laat zien in dit nieuwe gebouw.
Beste mensen,
Westraven biedt vandaag de dag niet alleen onderdak aan de Bouwdienst, één van de oorspronkelijke bewoners, maar ook aan de Regionale Dienst Utrecht, aan de programmadirectie Ruimte voor de Rivier en aan de Corporate Dienst. Die laatste bundelt ondersteunende afdelingen die vroeger verspreid zaten over de verschillende bedrijfsonderdelen.
Ook in een ander opzicht is de opening van het vernieuwde Westraven een bijzondere gebeurtenis: Rijkswaterstaat manifesteert zich hier als onderdeel van één ondeelbare rijksdienst, die zijn uitdrukking vindt in het nieuwe, éne Rijkslogo, waartoe het kabinet eind vorig jaar heeft besloten. Samen met een Rijksbrede huisstijl moet het logo er voor zorgen dat de Rijksoverheid beter herkenbaar wordt voor de burger.
Rijkswaterstaat is de eerste overheidinstelling waar dat nieuwe, Rijksbrede logo prominent in beeld komt: op de 23ste verdieping van Westraven, letterlijk in het middelpunt van Nederland.
In combinatie met de aanduiding “Rijkswaterstaat” over de hele breedte van Westraven kunnen er geen misverstanden meer bestaan over dit prachtig gerenoveerde gebouw, lijkt me.
Beste mensen,
Ik complimenteer architect Jan Pesman en projectleider Rob Bootsman van RWS met het fantasische resultaat. Westraven stáát er weer; een duidelijker architectonisch statement kan jullie opdrachtgever zich niet wensen!
En tot slot wil ik via Bert Keijts alle mensen van Rijkswaterstaat niet alleen feliciteren met het nieuwe gebouw, maar ook met hun vernieuwde dienst. Ik wens jullie allemaal heel veel succes en spoor jullie aan om Nederland met groot élan en geestdrift klaar te maken voor de uitdagingen van het nieuwe millennium.
En hiermee verklaar ik het vernieuwde gebouw Westraven officieel voor geopend!