IGZ-onderzoek Intensive Care

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2843826

18 juni 2008

Op 21 november 2007 heb ik u per brief (CZ/TSZ-2815280) bericht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een gefaseerd inventariserend onderzoek zou gaan uitvoeren bij de ziekenhuizen met een basis intensive care (niveau 1 IC) afdeling. Aanleiding hiervoor was het signaal van de beroepsgroep in de media dat er jaarlijks 250 vermijdbare doden op de niveau 1 IC zouden vallen. Tijdens het algemeen overleg over het onderwerp ‘Kwaliteit in de cure en care’ op 29 november 2007 heb ik ook met u gesproken over de IC. Ik heb hierbij toegezegd dat ik uw Kamer in het voorjaar 2008 zou informeren over dit onderzoek en de stand van zaken met betrekking tot de kwaliteit van zorg op de IC. Deze brief is een tussenrapportage van het onderzoek dat nu in gang is gezet.

De IGZ heeft de afgelopen maanden haar onderzoek gericht op de ziekenhuizen met een niveau 1 IC. Doel van dit onderzoek is om na te gaan of in deze ziekenhuizen afspraken zijn gemaakt over de zorgzwaarte die het ziekenhuis verantwoord kan bieden, overeenkomend met het niveau IC waarover het ziekenhuis beschikt en of het ziekenhuis deze afspraken ook toetsbaar naleeft. Bijgevoegd vindt u het voortgangsverslag van de IGZ over dit onderzoek.

Aan alle Nederlandse ziekenhuizen die volgens eigen opgave (IGZ-kwaliteitsindicatoren) over een niveau 1 IC-afdeling beschikken, heeft de IGZ in december 2007 gevraagd om per 1 februari 2008 informatie aan te leveren. Het gaat daarbij om toetsing aan zes criteria uit de door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care opgestelde richtlijn. Inmiddels hebben alle 56 ziekenhuizen met een niveau 1 IC de gevraagde informatie opgeleverd. De IGZ heeft in april/mei 2008 deze informatie per ziekenhuis aan de de hand van een toetsingskader beoordeeld. De kernvragen in dit toetsingskader zijn gebaseerd op de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Het gaat daarbij om de volgende vragen:

  • Heeft het ziekenhuis door de medische staf vastgestelde en door de Raad van Bestuur geaccordeerde afspraken vastgelegd over de zorgzwaarte van patiënten, die overeenkomt met het niveau IC-zorg waarover het ziekenhuis beschikt? Dit betreft afspraken over opname- en ontslagbeleid, zwaarte van OK-ingrepen, overplaatsingsbeleid voor IC-patiënten die een hoger niveau IC-zorg behoeven dan waarover het ziekenhuis beschikt?

  • Worden deze afspraken (periodiek) getoetst en wordt hierover (periodiek) gerapporteerd aan de medische staf en de Raad van Bestuur, zodat deze haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit (inclusief veiligheid) van IC-zorg kan waarmaken? (Onderdeel van het kwaliteitsysteem van het ziekenhuis)?

  • Participeert het ziekenhuis in het landelijke professionele kwaliteitsysteem rond de IC: deelname aan de NICE-registratie, deelname aan het landelijke IC-visitatiesysteem?

Op basis van de beoordeling met behulp van dit toetsingskader krijgt ieder ziekenhuis bericht in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de gestelde voorwaarden en waar nadere actie noodzakelijk is. De IGZ bezoekt hierna de ziekenhuizen. Indien ziekenhuizen niet voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg op hun IC, dan zal de IGZ via een getrapte benadering handhaving toepassen. De procedure hiervoor is generiek voor alle zorg. Eerst zal de IGZ de voortgang en het resultaat in een intensief follow-up onderzoek toetsen. Indien het ziekenhuis nog niet voldoet, kan dit resulteren in verscherpt toezicht en in het ultieme geval zal de IGZ gebruik maken van haar wettelijke bevoegdheden. Ziekenhuizen die nog steeds niet voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg op hun IC, kunnen een aanwijzing ontvangen op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen en kunnen wettelijk worden verplicht op straffe van een last onder dwangsom binnen een dan zeer korte termijn te voldoen aan die aanwijzing. Ook kan een bevel tot sluiting van de IC worden afgegeven.
Een landelijk geaggregeerd rapport over de eerste bevindingen zal naar verwachting medio oktober 2008 gereed zijn. Ik zal uw Kamer hierover zo spoedig mogelijk informeren. Ik zal hierbij ook terugkomen op eerdere toezeggingen over de beschikbaarheid van de intensivisten in ziekenhuizen en op vervolgstappen bij ziekenhuizen die niet aan de eisen voldoen.

De Inspectie is voornemens om in 2009 nader onderzoek te doen naar ziekenhuizen met een Intensive Care op niveau 2 en 3.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink