Security in vitale infrastructuur. Bouwstenen voor beleid

In deze flyer worden de bouwstenen aangereikt voor het securitybeleid in de vitale infrastructuur. Deze bouwstenen fungeren als handreiking voor het maken van beleid voor koepel- en brancheorganisaties, vakdepartementen, beheerders en eigenaren van de vitale infrastructuur, maar ook alle voor security relevante stakeholders, waaronder kennisleveranciers, kennisinstellingen, onafhankelijke deskundigen uit de securitysector en/of crisispartners.

Bij security gaat het om het (preventief) weerstand bieden aan moedwillige verstoring. Dit moedwillige of opzettelijke karakter is bepalend voor het onderscheid tussen security en safety. Bij safety gaat het om het (zoveel mogelijk) voorkomen van ongewenste gebeurtenissen als gevolg van natuurlijke anomalieën of rampen, technisch, organisatorisch of menselijk falen. Een structurele beheersing van risico’s, security- danwel safety gerelateerd, draagt bij aan de continuïteit van de vitale infrastructuur.

Om een beleidscyclus voor security in te kunnen richten, zijn er vijf bouwstenen nodig: bewustwording, beeldvorming, analyse en beoordeling, planning en uitvoering, evaluatie en bijstelling. Elke bouwsteen vertegenwoordigt een stap in de ontwikkeling en uitvoering van securitybeleid.