EU-ministers bespreken turbulentie op financiële markt

Gedeelde conclusie onder de deelnemende ministers aan de Ecofinraad was dat een recessie voor de Europese economie niet aan de orde is. Minister Bos benadrukte dat Nederland er erg goed voorstaat met een lage inflatie, lage werkloosheid en export op recordhoogte.

Verslag Ecofin en Eurogroep 21-22 januari 2008

Zowel in de Eurogroep als de Ecofin kwamen de actuele financiële en economische situatie uitgebreid aan de orde. Gedeelde conclusie was dat een recessie voor de Europese economie niet aan de orde is. De EU-landen houden er rekening mee een tik op te lopen, maar de basis van de Europese economie is gezonder dan die van de Verenigde Staten. Minister Bos benadrukte dat Nederland er ook binnen Europa erg goed voorstaat met een lage inflatie, lage werkloosheid en een export op recordhoogte.

Eurogroep

Europese agenda voor 2008
Op maandag 21 januari was de Eurogroep bijeen. De ministers van Financiën van de vijftien euro voerende landen spraken over het officiële werkprogramma van het Sloveens voorzitterschap. Eén van de onderwerpen dat het voorzitterschap aan de orde wil stellen, is de aanpak van excessieve beloningen. Minister Bos bracht deze kwestie al in november 2007 onder de aandacht en is blij dat het nu ook op de Europese agenda voor 2008 staat.

Verder werd in de Eurogroep gesproken over de economische situatie in de landen van de eurozone. Dit vooral met het oog op de onrust op de financiële markten. Na sterke groeicijfers voor het derde kwartaal, is het wachten op de cijfers over het vierde kwartaal van 2007. Daaruit zal blijken of en op welke wijze de economie in de eurozone is beïnvloed door de financiële crisis.

Voor Nederland is de uitgangssituatie gunstig. De economische groei bedroeg in 2007 3%. Ook heeft Nederland met 1,9% de laagste inflatie van alle eurolanden, hoewel de verwachting is dat de prijzen in de eerste helft van dit jaar iets sterker zullen oplopen. De inflatie zal in het eurogebied als geheel waarschijnlijk iets afnemen.

Ecofin

Op dinsdag 22 januari waren de ministers van Financiën van alle 27 lidstaten bijeen voor de eerste Ecofin van dit jaar. De ministers wensten de Slovenen veel succes met het voorzitterschap. Zij spraken eveneens over het beleidsprogramma van het Sloveens voorzitterschap voor de eerste helft van 2008.

Slovenië wil zich tijdens het voorzitterschap vooral richten op het verdiepen van de Lissabonstrategie, de interne markt op het gebied van de financiële diensten, het vereenvoudigen van de gemeenschappelijke regels over BTW en accijnzen, en het terugdringen van de administratieve lasten Ook het thema energie en klimaatverandering staan op de Europese agenda van 2008.

Geïntegreerde richtsnoeren en Lissabonprogramma
Overeenstemming bestond over het feit dat de richtsnoeren niet moeten worden aangepast. De nadruk dient te liggen op de implementatie van de voornemens. Tegen de achtergrond van de huidige turbulenties werd het onverkort uitvoeren van het programma gezien als het beste antwoord.

Herziening van de interne markt
De Raad bereikte overeenstemming over een herziening van de interne markt. De nieuwe aanpak houdt in, dat verdere Europese actie vooral gericht is op sectoren waar dit het meeste oplevert. Op basis van kosten-batenanalyses wordt vastgesteld welke sectoren hiervoor in aanmerking komen.

Prioriteiten zijn in ieder geval het openen van de dienstensector en het liberaliseren van de netwerksectoren. Ook van belang is het verbeteren van het belastingklimaat en het bevorderen van het vrije verkeer van kennis en innovatie.

SEPA
Overeengekomen is dat de overgang naar SEPA marktgedreven dient te zijn. Minister Bos blijft alert of er na SEPA wel voldoende concurrentie in de betaalmarkt aanwezig is. De Nederlandse overheid zal pas overgaan op SEPA producten indien de producten minimaal zo goedkoop en efficiënt zijn als de huidige Nederlandse betaalproducten.

Introductie van de euro op Malta en Cyprus
Verder spraken de ministers over de huidige stand van zaken rond de introductie van de euro in Malta en Cyprus. Beide landen voerden de euro in op 1 januari 2008. Ministers spraken waardering uit over het feit dat de invoering van de euro in beide landen soepel is verlopen.