Toespraak bij het openen van de nieuwe huisvesting van het LEI
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, bij de opening van de nieuwe huisvesting van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) op 11 juni 2008 in Den Haag.
Mijnheer Dijkhuizen, dames en heren,
'De landbouw rekent op zijn LEI'. Als u het LEI al wat langer kent, herkent u deze uitspraak misschien. Die stond op een steen die was gemetseld in de muur van het oude gebouw van het LEI aan de Conradkade.
Een mooie uitspraak. Maar ook een die verantwoordelijkheid schept. Als er op je wordt gerekend, moet je dat ook waarmaken. Gelukkig is het LEI al vele jaren een toonaangevende organisatie, waar de landbouw altijd op heeft kunnen rekenen. U hebt die uitspraak op de steen dus ongetwijfeld waargemaakt!
Nu heb ik op het prachtige nieuwe gebouw dat ik vandaag officieel mag openen, nog niet zo’n zelfde steen ontdekt. Die zou misschien ook een beetje detoneren bij de strakke uitstraling van dit 21e-eeuwse pand. Maar hoe weten we nu of we op uw nieuwe locatie weer op u kunnen rekenen?
Ik ga zometeen proberen het antwoord op die vraag te vinden. Maar eerst wil ik u feliciteren met uw nieuwe kantoor. Ik hoop dat u zich hier thuis voelt en dat de nieuwe, frisse huisvesting u zal inspireren in uw werk.
Innovatief
Want: kunnen wij ook de komende jaren weer rekenen op het LEI? U bent een onderzoeksinstelling met een rijke traditie. In 1940 opgericht om kostprijzen te berekenen voor de nationale landbouwpolitiek. Daarvoor werd het boekhoudnet ontwikkeld.
Inmiddels maken we al lang geen landbouwpolitiek meer op basis van kostprijsberekeningen. Maar het boekhoudnet of ‘Bedrijven-Informatienet’ (BIN), zoals het nu heet, is nog altijd van cruciaal belang voor land- en tuinbouw, bosbouw en visserij.
Het BIN is zo waardevol, omdat het LEI het voortdurend up-to-date houdt. Daarmee laat u zien hoe innovatief u bent. U loopt vaak voorop bij vernieuwingen. Het LEI hoorde in de jaren zestig bij de eerste bedrijven in Nederland die computers gebruikten. In dat opzicht kunnen wij dus zeker op u blijven rekenen. U bent deskundig en professioneel, en tegelijkertijd creatief en innovatief.
Politiek bewust
Daarnaast hebt u een goede politieke antenne. Met uw hoofdkantoor hier in Den Haag staat u dicht bij de politiek. Niet alleen fysiek, maar ook beleidsmatig. U weet uitstekend wat er leeft en u speelt daar ook op een strategische manier op in.
Zo zijn op dit moment de hoge voedselprijzen wereldwijd een ‘hot item’. Op verzoek van LNV bent u daar voortvarend mee aan de slag gegaan. Met als resultaat dat ik zelf vorige week uw eerste analyses al mocht presenteren. U laat daarmee zien dat u snel en adequaat kunt inspelen op actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Ook dat geeft het vertrouwen dat wij te allen tijde op u kunnen rekenen.
Internationale speler
Ten slotte: u speelt ook in internationale netwerken van landbouweconomen en –deskundigen een prominente en gewaardeerde rol. Dat blijkt alleen al uit de vele opdrachten die u in en via Europese en internationale consortia krijgt. En uit het aanzien dat uw werk ook in het buitenland geniet. Kortom: behalve innovatief en politiek bewust, bent u ook nog een sterke internationale speler. Kunnen wij de komende jaren op het LEI blijven rekenen? Het antwoord lijkt mij duidelijk: dat kan zéker!
Dames en heren,
'De landbouw rekent op zijn LEI' stond er op het gebouw aan de Conradkade. Inmiddels rukt u, via de Burgemeester Patijnlaan en nu het Alexanderveld, steeds verder op in de richting van het ministerie van LNV. Heel goed! Zoals gezegd is het uitstekend dat u dicht bij de Haagse politiek staat.
Tegelijkertijd mag er ook best een beetje afstand blijven. Juist een instituut als het uwe moet in staat blijven los van de waan van de dag analyses te maken. Als overheid maken wij veel en graag gebruik van uw expertise.
Misschien had ik vandaag een steen voor uw nieuwe gebouw moeten meenemen, met als tekst: 'de overheid rekent op haar LEI'. Maar daarmee zou ik al die andere nationale en internationale partijen tekort doen, die óók op u rekenen.
Ik geef u dus vandaag geen steen voor uw nieuwe kantoor. Maar wél mijn rotsvaste vertrouwen in een goede toekomst voor uw instituut. Op die basis kunt u de komende jaren verder bouwen. En kunnen wíj op u blijven bouwen. Ik wens u alle goeds toe in uw nieuwe werkomgeving!