Als het toch dreigt mis te gaan: invloed van wegcapaciteit op grootschalige evacuaties bij (dreigende) overstromingen
Wat gebeurt er bij een overstroming als gevolg van een orkaan of hoogwater? Weten we hoe groot het gebied is dat bedreigd wordt? Hoeveel tijd is er om mensen te evacueren? Hoe gaan we om met de middelen die ons ter beschikking staan? Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van onze infrastructuur? En wat moet er georganiseerd worden om dit allemaal mogelijk te maken?
In het kader van de ‘Capaciteitenanalyse van de taak grootschalige evacuatie’ heeft het Programma Nationale Veiligheid opdracht gegeven om de evacuatietijden te berekenen van de ' Ergst Denkbare Overstromingsscenario's kust en rivieren. De bureaus HKV Lijn in water, Goudappel Coffeng en de Universiteit Twente hebben dit met de evacuatiecalculator berekend en de uitkomsten opgeleverd in het rapport: ‘Als het tóch dreigt mis te gaan: Invloed van wegcapaciteit op grootschalige evacuaties bij (dreigende) overstromingen’.
In het rapport worden voor de twee scenario’s vier verschillende strategieën berekend. Deze zijn berekend met de evacuatie calculator die zowel een statische als een dynamische variant kent. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat iedereen evacueren in geval van het kustscenario niet mogelijk is, terwijl dit in het rivierenscenario, vanwege een langere voorspeltijd van de dreiging, wel mogelijk is.