Studenten van start met ontwikkeling groene tuktuk

Wubbo Ockels heeft vorige week het startschot gegeven voor de internationale wedstrijd CO2-reductie en armoedebestrijding waarvan hij juryvoorzitter is. De wedstrijd vormt een onderdeel van het project 'Hybride Tuk Tuk' van de maatschappelijke organisatie Enviu. Dit project wordt ondersteund door VROM middels de SMOM (Subsidieregling Maatschappelijke Organisaties en Milieu).

Voor de internationale wedstrijd 'de Hybride tuktuk' strijden studententeams uit Nederland en India een jaar lang tegen elkaar met als inzet een schonere tuktuk en een hoger inkomen voor de vaak arme tuktuk chauffeurs. De miljoenen driewielers nemen een belangrijk deel van de Aziatische luchtvervuiling en CO2-uitstoot voor hun rekening. Eén vuile tuktuk veroorzaakt net zo veel luchtvervuiling als vijftig (!) schone Europese autos bij elkaar. En met 100 miljoen tuktuks in Azië is dat een vervuilende factor van betekenis.

Stef van Dongen oprichter van Enviu: 'Het is onze ambitie om uiteindelijk één miljoen tuktuks aan te passen. Hiermee kan zo'n 15 procent van de jaarlijkse uitstoot van de gehele Rotterdamse haven worden gecompenseerd. Het gaat dus om een project met potentieel grote impact.'

Een tuktuk in bedrijf.

Deelnemende universiteiten in Nederland zijn: TU Delft, TU Eindhoven, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en de Hanzehogeschool Groningen. Er nemen twee teams uit India deel aan de competitie. Hun opdracht: de ontwikkeling van een duurzame en gemakkelijk monteerbare installatie die de motor van de miljoenen bestaande tuktuks schoner en zuiniger maakt. Naast de technische oplossing gaan de studenten aan de slag met het ontwikkelen van het sociale businessplan voor de markt introductie van hun installatie.

De finale van het project is gepland in mei 2009 in India. Hier nemen de studententeams het tegen elkaar op in een eindrace en presenteren zij hun bedrijfsplannen. Enviu beoogt het winnende model samen met het betreffende team verder te ontwikkelen en op grote schaal te verspreiden in de grote steden van Azie.

Via de Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM) kunnen organisaties geld krijgen voor projecten en werkprogramma's met een bovenprovinciaal, nationaal of internationaal belang die gericht zijn op milieu of duurzame ontwikkeling. Alleen maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk komen in aanmerking voor de subsidie. Aanvullend op de volgende alinea over de SMOM. De nieuwe tender voor 2008 is inmiddels open. Maatschappelijke organisaties kunnen tot 1 september project- en programmavoorstellen indienen. (zie www.senternovem.nl/smom)

Meer informatie:

http://hybridtuktuk.com/