Presentatie Kustvisie Vogelbescherming Nederland
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Dames en heren, jongens en meisjes,
Ik wil jullie, kinderen van de Kennedyschool, bedanken voor de rondleiding langs de vogelbeelden die jullie zo knap hebben gemaakt. Prima dat jullie vandaag meedoen. Ik vind dat kinderen al vroeg moeten leren dat we in ons land rekening moeten houden met de natuur en met het water. Dat is belangrijk, en dat hebben jullie vast al wel eens gezien in de reclamespotjes op TV.
Dan wil ik meneer Wouters bedanken voor de Kustvisie van de Vogelbescherming. De beelden en de Kustvisie laten allebei zien hoe belangrijk onze kust is voor onnoemelijk veel vogels, van de lepelaar tot en met de nachtegaal.
Het Nederlandse kustgebied staat op dit ogenblik volop in de belangstelling. Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande, van de aanleg van de Tweede Maasvlakte tot de stijgende zeespiegel. Al die ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de natuur langs de kust, en dus ook voor de vogels in het gebied.
Ik begrijp de zorgen van de Vogelbescherming over de vogelstand in de kustzone. Ik ben blij dat u deze visie aanbiedt op het moment dat ik druk bezig ben met het uitwerken van het toekomstig kustbeleid. Dat zal vooral gericht zijn op het handhaven van de veiligheid. Want die staat onder druk van het veranderende klimaat en de daardoor veroorzaakte zeespiegelstijging. Daarover verwacht ik dit najaar advies van de Deltacommissie onder leiding van Cees Veerman.
De veiligheid heeft dus prioriteit. Maar dat neemt niet weg dat de natuur in het algemeen en de kustvogels in het bijzonder een belangrijke plaats hebben in mijn beleid.
Ik zie in uw Kustvisie een aantal interessante voorstellen. Neem het eerste voorstel: dynamisch duinbeheer door de natuur weer een kans te geven. Die belangrijke ontwikkeling sluit prima aan bij mijn beleid van dynamisch kustlijnbeheer. Samen met de provincie Zuid-Holland bekijk ik momenteel hoe we de zorg voor de kustlijn op een nog natuurlijker manier gestalte kunnen geven.
Dat doen we met het pilotproject “zandmotor”. Dat wil zeggen dat we onderzoeken of we in het kustgedeelte tussen Hoek van Holland en Scheveningen op één plek een heleboel zand kunnen storten, die dan door de natuurlijke “zandrivier” langs de kust wordt verspreid. Dat moet naast veiligheid ook ruimte creëren voor natuur en recreatie.
Een ander voorstel dat me erg aanspreekt is het herstel van natte duinvalleien. We hebben dat de afgelopen jaren bijvoorbeeld al gedaan bij Egmond en op Texel. Ook het (weer) binnenhalen van getijden is iets waar we goed naar willen kijken, ook in het kader van de klimaatverandering. Zo gaan in 2010 de Haringvlietsluizen op een kier.
In de afgelopen decennia is er veel verbeterd voor de natuur in het kustgebied. Ik noem de waterkwaliteit, maar ook het feit dat natuurbelangen vanaf het begin een prominente rol spelen in projecten zoals de Tweede Maasvlakte. In de jaren ’60 het werd het natuurgebied De Beer nog ondergespoten om plaats te maken voor Europoort. Nu, bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte, nemen we uitgebreide maatregelen om het verlies aan natuurgebied te compenseren: een zeereservaat, plus de aanleg van 35 hectare nieuw duingebied. Als extraatje wordt nog eens 750 hectare groen rond Rotterdam aangelegd.
Dames en heren, jongens en meisjes,
Ik ben blij met de constructieve inbreng van een belangrijke maatschappelijke organisatie als de vogelbescherming. Maar voordat ik besluit hoe de voorstellen uit uw visie in mijn toekomstig kustbeleid zullen zullen passen wil ik eerst het advies van de Deltacommissie bestuderen.
U kunt er echter op rekenen dat de belangen van de natuur – en dus van de vogels – zullen worden meegewogen in het kustbeleid.
Dank u wel.