Wijziging regeling tot instelling Nationaal Analysecentrum voor Munten

Ministeriële regeling

FM 2006-02926 M

De Minister van Financiën;

Besluit:

Artikel 1

In artikel 2 van de regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 3 december 2001 (Stcrt. nr. 247) vervalt de zinsnede “voor een periode van drie jaar”.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2005.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën,

Toelichting

Op grond van artikel 5 van de Verordening (EG) van de Raad van Europese Unie van 28 juni 2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij (Verordening eurovalsemunterij) is met ingang van 1 januari 2002 een Nationaal Analysecentrum voor Munten (NACM) ingesteld.

De Koninklijke Nederlandse Munt NV werd voor een periode van drie jaar aangewezen als NACM.

Indertijd is gekozen voor een periode van drie jaar, omdat het Europese beleid ten aanzien van de aanpak en de controle aangaande valsemunterij mogelijk door ontwikkelingen op het gebied van valsemunterij tot een andere opzet aanleiding zouden kunnen geven.

De ontwikkelingen op het gebied van valsemunterij hebben echter niet geleid tot een aanpassing van de Verordening eurovalsemunterij en derhalve ook niet tot een andere opzet. Gelet hierop is er de voorkeur aangegeven uit artikel 2 van de regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 3 december 2001 de zinsnede “voor een periode van drie jaar” te schrappen.

De onderhavige regeling werkt terug tot en met 1 januari 2005.

Ondanks het feit dat de aanwijzing van KNM als NACM per 1 januari 2005 afliep heeft het NACM haar werkzaamheden voorgezet, waardoor de analyse van valse munten geen gevaar heeft gelopen.