Wet toezicht financiële jaarverslaggeving in Staatsblad

Op 31 december treedt de Wet toezicht financiële verslaggeving in werking. Deze wet en het bijbehorende Besluit toezicht financiële verslaggeving zijn op 23 november 2006 in het Staatsblad gepubliceerd. Met de Wet toezicht financiële verslaggeving wordt actief toezicht door de AFM op de financiele verslaggeving van beursvennootschappen geïntroduceerd. Wat houdt dit toezicht kort gezegd in?

Op 31 december treedt de Wet toezicht financiële verslaggeving in werking. Deze wet en het bijbehorende Besluit toezicht financiële verslaggeving zijn op 23 november 2006 in het Staatsblad gepubliceerd. Met de Wet toezicht financiële verslaggeving wordt actief toezicht door de AFM op de financiële verslaggeving van beursvennootschappen geïntroduceerd. Wat houdt dit toezicht kort gezegd in?

  • De AFM gaat de financië le verslaggeving van beursvennootschappen steekproefsgewijs en op basis van een risicoanalyse toetsen aan de geldende verslaggevingsvoorschriften.
  • Verder zal de AFM thematisch onderzoek verrichten, gericht (i) op de wijze waarop de voorschriften met betrekking tot bepaalde onderdelen van de financië le verslaggeving zijn toegepast (ii) of op het vergelijken van de toepassing van verslaggevingvoorschriften binnen een bepaalde branche.
  • Als de AFM op basis van de financiële verslaggeving twijfelt of de verslaggevingsstandaarden juist zijn toegepast, kan zij om een nadere toelichting verzoeken bij de beursvennootschap. Weigert de beursvennootschap mee te werken aan dit verzoek, dan kan de AFM de Ondernemingskamer verzoeken om de beursvennootschap de verzochte nadere toelichting te laten verstrekken.
  • Als de nadere toelichting is verkregen en de AFM twijfelt nog steeds, dan zal zij de onderneming schriftelijk mededelen dat de AFM twijfelt of de verslaggevingsvoorschriften juist zijn toegepast. De AFM kan de beursvennootschap daarbij aanbevelen een schriftelijke mededeling aan het publiek te doen.
  • Weigert de onderneming deze mededeling aan het publiek te doen, dan kan de AFM een verzoek indienen bij de Ondernemingskamer tot een herziening van financiële verslaggeving. Het feit dat een verzoek bij de Ondernemingskamer is ingediend is openbaar.

De wet treedt op 31 december 2006 in werking.