Regeling vaststelling toetstermen examens financiële dienstverlening Wft

FM 2007-00117 M

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft;

Besluit:

Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder besluit: het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft.

Artikel 2
Voor de eindtermen, bedoeld in artikel 5, eerste lid, van het besluit, worden de daarbij behorende toetstermen, bedoeld in artikel 8, eerste lid, van het besluit vastgesteld overeenkomstig de volgende bijlagen:
a. basis: de toetstermen genoemd in bijlage 1;
b. hypothecair krediet: de toetstermen genoemd in bijlage 2;
c. consumptief krediet: de toetstermen genoemd in bijlage 3;
d. schadeverzekeringen: de toetstermen genoemd in bijlage 4;
e. levensverzekeringen: de toetstermen genoemd in bijlage 5;
f. volmacht: de toetstermen genoemd in bijlage 6.

Artikel 3
In de bijlagen 1 tot en met 6 wordt het beheersniveau van de toetstermen aangeduid met de taxonomiecodes:
a. K (=Kennis);
b. B (=Begrip);
c. Tp (=Toepassing procedure); en
d. Ti (=Toepassing inzicht).

Artikel 4
Overeenkomstig bijlage 7 worden de toetstermen verdeeld over inhoudsclusters. Bij elk inhoudscluster wordt in bijlage 7 aangegeven hoe groot het aandeel is van dat cluster in het betreffende examen en welk aandeel de beheersniveaus, bedoeld in artikel 3, in dat cluster innemen.

Artikel 5
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling toetstermen examens financiële dienstverlening Wft.

Artikel 6
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De minister van Financiën,

G. Zalm

Toelichting

In bijlage B van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) wordt het kennis- en vaardighedenniveau waaraan klantmedewerkers en feitelijk leidinggevenden van financiële dienstverleners moeten voldoen uiteengezet in eindtermen die de verschillende onderwerpen omschrijven waarover deze personen kennis moeten hebben. Deze kennis en vaardigheden kunnen in ieder geval worden aangetoond door middel van het bezit van een geldig diploma dat moet zijn afgegeven door een door de Minister van Financiën erkend exameninstituut. Bijlage B heeft betrekking op de deskundigheidsmodules basis, hypothecair krediet, consumptief krediet, schadeverzekeringen, levensverzekeringen en volmacht.

Aan de door de diverse erkende exameninstituten afgeven diploma’s moeten gelijkwaardige examens ten grondslag liggen. Om dit te bereiken worden de ruim omschreven eindtermen nader gespecificeerd in toetstermen, waaraan de exameninstituten bij de ontwikkeling en het afnemen van hun examens moeten voldoen (artikel 7, eerste lid, onder b en 8, eerste lid, van het BGfo). Deze regeling strekt tot vaststelling van deze toetstermen voor de alle hierboven genoemde deskundigheidsmodules. De toetstermen voor de modules basis, hypothecair krediet, consumptief krediet en volmacht, alsmede de thans niet meer zelfstandig bestaande module Beleggen a, waren al op 20 oktober 2006 vastgesteld met de Regeling vaststelling toetstermen examen financiële dienstverlening (Stcr. 205, 2006). Deze toetstermen zijn in deze regeling overgenomen, met dien verstande dat voor de module hypothecair krediet een aantal extra toetstermen is toegevoegd die betrekking hebben op kapitaalverzekeringen en dat de toetstermen van de module beleggen a zijn geïntegreerd in de modules hypotheken en levensverzekeringen. De achtergronden van deze wijzigingen zijn te vinden in de Nota van toelichting bij het BGfo.

In de bijlagen 1 tot en met 6 van de regeling wordt voor elke eindterm uit het BGfo aangegeven wat de toepasselijke toetstermen zijn. Deze toetstermen zi jn een concretisering van de eindtermen, toegespitst op kennis en vaardigheden die bij de examinering getoetst moeten worden. Bij elke toetsterm staat aangegeven op welk niveau de toetsterm door de examenkandidaat beheerst moet worden. Hiervoor worden de afkortingen (taxonomiecodes) K (=Kennis), B (=Begrip), Tp (=Toepassing procedure) of Ti (=Toepassing inzicht) gebruikt.

In bijlage 7 worden de toetstermen per deskundigheidsmodule verdeeld over inhoudsclusters. Elk inhoudscluster bevat een onderwerp dat voor de beheersing van de module relevant is. Vervolgens wordt bij elk inhoudscluster aangegeven voor hoeveel procent het deel uitmaakt van het examen voor de betreffende module en wat het aandeel van de verschillende taxonomiecodes is. Gezien de hoeveelheid stof die geëxamineerd moet worden zijn voor de modules hypothecair krediet, schadeverzekeringen, levensverzekeringen en volmacht de inhoudsclusters weer verdeeld over meerdere categorieën. Exameninstituten hebben de vrijheid om die modules in meerdere sessies te examineren mits wordt voldaan aan alle verplichte toetstermen.

Aan deze regeling wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 1 januari 2007. Hiermee wordt bewerkstelligd dat over de gehele periode vanaf het vervallen van de Wet financiële dienstverlening op die datum de toetstermen van deze regeling van toepassing zijn.

De minister van Financiën,

G. Zalm