IB-Groep en Belastingdienst Groningen starten gezamenlijk pps-project

De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) en de Belastingdienst gaan in Groningen via PPS een gezamenlijk kantoor realiseren voor in totaal ongeveer 2.500 mede­werk­ers.

Naast de aanbesteding van het pps-contract van het kantoor Belastingdienst in Doetinchem, is de Rijksgebouwendienst nu ook de aanbesteding gestart van een volgend pps-project: de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) en de Belastingdienst gaan in Groningen via pps een gezamenlijk kantoor realiseren voor in totaal ongeveer 2.500 medewerkers.

Het rijkskantoor (bvo 47.000 m⊃2;), inclusief een parkeergarage voor 675 auto’ s en 1.500 fietsen met daarboven een openbare stadstuin (9.000 m⊃2;) met waterpartij en mogelijk een paviljoen met commerciële functies, moet begin 2011 klaar zijn. De start van de bouw is voorzien in 2008. Pas nadat de nieuwe huisvesting is gerealiseerd, worden de bestaande gebouwen gesloopt. De nieuwbouw in Groningen is het eerste grote nieuwbouwproject van de Rgd dat volgens een nieuw aanbestedingsconcept tot stand komt. Daarin worden ontwerp, bouw, financiering, exploitatie en onderhoud in één pakket voor een periode van in principe twintig jaar aan de markt uitbesteed. Alleen marktpartijen waarin deze disciplines, dan wel een belangrijk deel daarvan, zijn vertegenwoordigd, kunnen op de aanbesteding intekenen. In de praktijk betekent dit, dat markpartijen zich zullen organiseren in consortia.

Het nieuwbouwproject in Groningen is een van de landelijke pilots waartoe het kabinet enkele jaren geleden heeft besloten, mede als uitvloeisel van discussies in de Tweede Kamer over het maken van prijsafspraken in de bouw. De verwachting is, dat de PPS-constructie bijdraagt aan transparantie in het aanbestedingsproces, beperking van de bouw- en exploitatiekosten en ook innovatie, omdat een integrale aanpak vraagt om nieuwe werkwijzen en oplossingen.