Hendrik Bruins koninklijk onderscheiden

Woestijndeskundige Hendrik Bruins is zondag 29 oktober benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Zalm heeft hem de versierselen opgespeld.

Aan de vooravond van het wetenschappelijk symposium “Innovative voices from the desert” heeft minister Gerrit Zalm aan Hendrik Bruins de onderscheiding uitgereikt van Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bruins is hoogleraar aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, te Israel. Hij heeft zich onderscheiden in het grensverleggende onderzoek naar de ontwikkeling en het bewoonbaar maken van droogtegebieden.

Na zijn studie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen heeft Hendrik Bruins (1948) zich gespecialiseerd in onderzoek naar de bodemgesteldheid in de Sinai en de Negev. Daarop is hij in 1986 gepromoveerd. Als eerste heeft hij opgravingen gedaan in de antieke landbouwgebieden op de Negev-hoogvlakten. Met behulp van innovatieve geo-archeologische onderzoektechnieken heeft hij de leeftijd van de bodemlagen bepaald. Zijn onderzoek heeft zich daarbij gericht op de ontwikkeling van en het bewoonbaar maken van droogtegebieden, zowel in de oudheid als het heden, en op het risico vaan aanhoudende droogte. In het onderzoek naar de ontwikkeling van een overlevingsstrategie, die van cruciaal belang is voor droogtegebieden in de Negev en in ontwikkelingslanden in Afrika, heeft Bruins ook Negev-bedoeienen en de Turkana- en Masaai-stammen in Kenia betrokken.