Fiscale nieuwsflits 5 juli 2006

Deze Fiscale nieuwsflits bevat 2 berichten. De eerste betreft Internationaal Belastingrecht inlichtingenuitwisseling BTW en de tweede gaat over vennootschapsbelsting; juridische afsplitsing.

Internationaal Belastingrecht. Inlichtingenuitwisseling BTW

- Dit besluit bevat de voor de uitvoering van belang zijnde beleidsmatige, organisatorische en praktische aspecten van de Verordening (EG) 1798/2003.

Door de toenemende internationalisering en digitalisering bewegen belastingplichtigen zich vaker in een internationale context. De mogelijkheden tot het ontgaan van belastingen en belastingontduiking worden daardoor vergroot. Internationale samenwerking tussen belasting- en douaneadministraties is van belang om zicht te krijgen en te houden op de activiteiten van belastingplichtigen en het bestrijden van internationale fraude. Inzake de bestrijding van BTW-ontduiking geldt dat deze vraagt om nauwe samenwerking tussen de lidstaten van de EU. Om deze samenwerking een nieuwe impuls te geven is de Verordening (EG) 1798/2003 vastgesteld.

In dit besluit worden de belangrijkste aspecten van de Verordening beschreven, terwijl voorts wordt aangegeven op welke wijze de Belastingdienst uitvoering geeft aan de Verordening. Op een beperkt aantal punten is beleid geformuleerd. Het besluit is voorts een actualisering van het Besluit van 29 november 2001, nr. DGB 2001/1246M, inzake de internationale wederzijdse bijstand omzetbelasting. Het laatstgenoemde besluit is ingetrokken met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit.

Dit besluit is geplaatst in de Staatscourant, nr. 127, en werkt terug tot en met de dagtekening.

Besluit van 20 juni 2006, CPP2006/1320M, OB 1968 en Vo 1798/2003

Vennootschapsbelasting. Juridische afsplitsing; meegeven van verliezen bij einde belastingplicht afsplitsende rechtspersoon

- De staatssecretaris heeft een goedkeurende regeling getroffen voor het meegeven van verliezen bij het einde van de belastingplicht van een afsplitsende rechtspersoon.

Indien bij een juridische afsplitsing (art. 14a, lid 1, onderdeel b VpB) een belastingplichtige (de afsplitsende rechtspersoon) zijn gehele onderneming overdraagt aan de verkrijgende rechtspersoon, kan zich de situatie voordoen dat de afsplitsende rechtspersoon als rechtstreeks gevolg van deze afsplitsing niet meer belastingplichtig is voor de heffing van de vennootschapsbelasting. Beschikt de afsplitsende rechtspersoon dan nog over te verrekenen verliezen, dan blijft de aanspraak op verrekening daarvan bij de afsplitsende rechtspersoon achter. De afsplitsende rechtspersoon kan deze verliezen echter niet meer verrekenen. Voor de twee in het besluit genoemde situaties treft de staatssecretaris nu een goedkeurende regeling.

Met toepassing van de hardheidsclausule is hij in beginsel bereid onder nadere voorwaarden goed te keuren dat de aanspraak op voorwaartse verliesverrekening van de afsplitsende vennootschap overgaat op de verkrijgende rechtspersoon. Dan wel dat de door de verkrijgende rechtspersoon geleden verliezen binnen de daarvoor geldende wettelijke termijnen achterwaarts kunnen worden verrekend met de belastbare winst van de afsplitsende rechtspersoon. Om voor deze goedkeuring in aanmerking te komen moet worden voldaan aan een vijftal vereisten. Verder zijn aan de goedkeuring vier voorwaarden verbonden. Deze kunnen al naar gelang de bijzondere omstandigheden van het geval worden gewijzigd en/of aangevuld. De afsplitsende en de verkrijgende rechtspersoon moeten gezamenlijk een verzoek doen om in aanmerking te komen voor de goedkeuring. Het verzoek moet worden ingediend bij de inspecteur die belast is met de aanslagregeling VpB van de afsplitsende rechtspersoon.

Het besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 127, en werkt terug tot en met 22 juni 2006, de dagtekening van dit besluit.

Besluit van 22 juni 2006, CPP2006/19M, VpB 1969 14a en AWR 63

In Fiscaal nieuws vindt u dagelijks korte samenvattingen van beleidsbeslissingen en jurisprudentie op fiscaal gebied. Volledige teksten van jurisprudentie zijn niet bij Financiën beschikbaar, maar kunt u op de Internetsite van de rechterlijke organisatie (www.rechtspraak.nl) terugvinden door te zoeken op Zaaknummer.