Fiscale nieuwsflits 27 februari 2007

Awb/AWR: Vervanging Voorschrift Algemene wet bestuursrecht

Dit besluit vervangt het Voorschrift Algemene wet Bestuursrecht 1997. Daarnaast worden enige besluiten ingetrokken die hun belang hebben verloren.

Dit besluit komt in de plaats van het Voorschrift Algemene wet bestuursrecht 1997 (besluit van 21 juli 1997, nr, AFZ97/2526M (Stcrt. 1997, 138), zoals dat laatstelijk is gewijzigd bij besluit van 19 december 1997, nr. AFZ97/4566M. Omdat de Algemene wet bestuursrecht (Awb) inmiddels als voldoende bekend wordt verondersteld, is het niet langer noodzakelijk een zo uitvoerige uitleg van de Awb te geven als in het voornoemde besluit het geval was. In dit besluit wordt in hoofdlijnen aangegeven welke van de Awb afwijkende en welke aanvullende regels gelden voor de Belastingdienst. De opbouw van dit besluit sluit aan bij de volgorde van de Awb. Dit besluit is ook van toepassing op de invordering.

Het besluit is geplaatst in de Staatscourant nr. 39.

Besluit van 15 februari 2007, CPP2006/2210M, Awb en AWR

Verdrag: Memorandum van Overeenstemming tussen Tsjechië en Nederland

In het kader van het Memorandum van Overeenstemming tussen Tsjechië en Nederland inzake de stroomlijning en intensivering van de wederzijdse bijstand in belastingzaken, heeft de Minister van Financiën het volgende besloten.

Op 13 november 2006 en 20 december 2006 hebben de bevoegde autoriteiten van Nederland en Tsjechië in het kader van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Tsjechoslowakije tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en het vermogen van 4 maart 1974 een Memorandum van Overeenstemming getekend ten behoeve van de stroomlijning en intensivering van wederzijdse bijstand op het gebied van de belastingen.

Het Memorandum geeft richtlijnen voor de aanwezigheid van ambtenaren van de ene Staat op het grondgebied van de andere Staat ten behoeve van een boekenonderzoek. Verder geeft het Memorandum categorieën weer voor de automatische uitwisseling van inlichtingen, onder andere met betrekking tot onroerende zaken, royalty's, inkomsten uit zelfstandige arbeid en dienstbetrekking en sociale zekerheidsuitkeringen. Daarnaast is afgesproken de spontane uitwisseling van inlichtingen te intensiveren.

Dit besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 39.

Besluit van 14 februari 2007, DGB2007/399M, Verdr Tsjecho-Slowakije 28 en WIBB 6

SW: Verwerping nalatenschap en enkele andere onderwerpen

In dit besluit is het beleid bij verwerping van een nalatenschap, een vergeten testament en de informele wil, geactualiseerd en samengevoegd. Er heeft verder een beleidsaanpassing plaatsgevonden voor een ongelukkige redactie van een testament en het vergeten testament.

Voor de heffing van successierecht wordt aangesloten bij het erfrecht. Bij een testament kan worden afgeweken van het wettelijk erfrecht. Het erfrecht zelf kent een bepaling over de uitleg van testamenten (art. 4:46 BW). De uitleg van de begrippen uit het erfrecht die van belang zijn voor het successierecht zal doorgaans via civielrechtelijke rechtspraak plaatsvinden. Hierbij is van belang dat door een verwerping van een nalatenschap er niet minder successierecht wordt geheven (art. 30 SW). In de praktijk kan discussie ontstaan over de toepassing van die wetsbepaling als de erflater zijn wil onjuist heeft weergegeven in zijn testament. Ook kan de erflater de civielrechtelijke verdeling van zijn nalatenschap klaarblijkelijk niet hebben bedoeld. Het besluit gaat in op deze onderwerpen.

Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 40.

Besluit van 19 februari 2007, CPP2006/1969M, SW 1956 30 en BW 4 46