Fiscale nieuwsflits 27 december 2006

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten.

LB: Heffingsaspecten stagiairs

De minister van financien bespreekt in dit besluit de algemende heffingsaspecten met betrekking tot inkomsten van stagiairs.

De arbeidsverhouding van een stagiair is onder omstandigheden een (fictieve) dienstbetrekking. In dergelijke gevallen moet de stageverlener als inhoudingsplichtige een of meer loonheffingen inhouden en bijvoorbeeld ook tijdig een eerstedagsmelding doen. Bij de bespreking van dit besluit gaat de minister onder andere in op de situatie waarin een stagevergoeding niet ten goede komt aan een (buitenlandse) stagiair. Het besluit bevat enkele goedkeuringen.

Dit besluit vervangt het besluit van 31 juli 1992, nr. DB92/3850 en het besluit van 27 augustus 1996, nr. DON-LB6/45. De vervanging is onder meer nodig in verband met wijzigingen in gerelateerde wetgeving. Dit besluit loopt vooruit op een wetswijziging.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na haar plaatsing in de Staatscourant. Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 249.

Besluit van 15 december 2006, CPP2006/1461M, LB 1964 3, 1, e

IB/Vpb: Vaststelling marktrente

Dit besluit beoogt een praktisch handvat te geven voor het bepalen van de te hanteren rekenrente bij het berekenen van de constante waarde van renteloze verplichtingen.

Met renteloze verplichtingen worden bedoeld verplichtingen waarin tariefafspraken geen rol spelen, bijvoorbeeld omdat in het verleden geen koopsom of premies zijn ontvangen.

Volgens de jurisprudentie dienen langlopende renteloze verplichtingen te worden gewaardeerd met inachtneming van de op de balansdatum geldende ma rktrente voor langlopende leningen. Gelet op de vele in de praktijk voorkomende voorwaarden waaronder leningen worden aangegaan en de vele uiteenlopende looptijden, bestaat 'de' marktrente voor (al of niet langlopende) leningen echter niet. Daarom kunnen de in de bijlage van het besluit in de kolom 'marktrente' opgenomen percentages worden gebruikt voor alle situaties waarin aan het einde van een boekjaar de contante waarde van renteloze verplichtingen moet worden bepaald.

Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 249 en werkt terug tot en met de dagtekening van het besluit.

Besluit van 13 december 2006, CPP2006/2579M, VpB 1969 8 en IB 2001 3.25