Fiscale nieuwsflits 26 februari 2007

IB/LB e.a. Wijziging van diverse uitvoeringsregelingen

Via dit besluit laat de minister weten dat een zevental fiscale uitvoeringsregelingen zijn gewijzigd.

In de eerste plaats wordt de regeling voor bedrijfsfitness zodanig uitgebreid dat deze ook van toepassing is als een werkgever een contract heeft gesloten met één fitnessbedrijf waarbij de werknemers in alle vestigingen van dat fitnessbedrijf terecht kunnen. Daarnaast bevat de wijzigingsregeling technische aanpassingen van een aantal andere bepalingen. In een bij het besluit opgenomen nota worden de in de verschillende uitvoeringsregelingen aangebrachte wijzigingen toegelicht.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daar waar gekozen is voor een afwijkende inwerkingtredingsbepaling, is dit in de artikelsgewijze toelichting toegelicht. Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 39.

Besluit van 19 februari 2007, DB2007/39, Uitv reg IB 2001 en Uitv reg LB 2001 en Uitv reg Inv Wet 1990, Uitv reg AWR 1994, Uitv reg AV, Uitv reg WenV en Uitv reg WIB

SW: Fictieve verkrijging; levensverzekering en derdenbeding

In dit besluit is het thans geldende beleid over artikel 13 en 23 van de Successiewet 1956 geactualiseerd en samengevoegd. Hiermee is geen inhoudelijke beleidswijziging beoogd.

Verkrijgingen krachtens levensverzekering of derdenbeding ten gevolge van of na het overlijden van een persoon gelden niet als erfrechtelijke verkrijgingen. Verkrijgingen krachtens levensverzekering of derdenbeding zijn materieel gezien wel gelijk te stellen aan erfrechtelijke verkrijgingen. Derhalve worden deze verkrijgingen daardoor als fictieve erfrechtelijke verkrijgingen in de heffing van successierecht betrokken (art. 13 SW). Een uitzondering geldt voor die verkrijgingen waarvoor niets is onttrokken aan het vermogen van de erflater.

Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 38.

Besluit van 13 februari 2007, CPP2007/130M, SW 1956 13 en 23