Fiscale nieuwsflits 17 juli 2006

Toeslagen. Pleegezinnen en opvang van uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige vreemdelingen

- Bij de toekenning van de huurtoeslag wordt de alleenstaande uitgeprocedeerde minderjarige vreemdeling met recht op opvang niet aangemerkt als medebewoner in de zin van de Awir. De staatssecretaris besluit dit vooruitlopend op aan te passen regelgeving.

Dit besluit valt onder de werking van de Awir en heeft in de praktijk uitsluitend betrekking op het recht op huurtoeslag. Het is in overeenstemming met de Minister van VROM en de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie tot stand gekomen.

Minderjarige vreemdelingen kunnen op verzoek van de overheid worden opgevangen in pleeggezinnen. Een alleenstaande minderjarige vreemdeling heeft rechtmatig verblijf als hij in afwachting is van de beslissing op zijn asielaanvraag. Er is dan geen beperking van uitkeringsrechten voor het pleeggezin. Zodra de minderjarige vreemdeling uitgeprocedeerd is, vervalt dit rechtmatig verblijf en daarmee het recht voor het pleeggezin op een tegemoetkoming onder de werking van de Awir.

De opvang wordt echter pas beëindigd als de asielzoeker de 18-jarige leeftijd heeft bereikt, of zoveel eerder als de uitzetting kan worden geëffectueerd. Zolang de uitgeprocedeerde alleenstaande vreemdeling nog minderjarig is en in Nederland verblijft, ligt de verantwoordelijkheid en de zorgplicht bij de overheid en zal de opvang in het pleeggezin niet beëindigd worden.

De staatssecretaris acht het ongewenst dat pleeggezinnen, die op verzoek van de overheid de zorgplicht voor de uitgeprocedeerde minderjarige alleenstaande vreemdeling op zich hebben genomen, het recht op een huurtoeslag verliezen, of daarop geen aanspraak kunnen maken. Eerder is aangegeven dat de relevante regelgeving zodanig wordt aangepast dat het geven van zorg aan deze vreemdelingen niet kan leiden tot een verlies aan bestaande rechten voor pleegouders. Vooruitlopende daarop hoeft bij de toekenning van de huurtoeslag de alleenstaande uitgeprocedeerde minderjarige vreemdeling met recht op opvang, niet te worden aangemerkt als medebewoner in de zin van de Awir.

Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant nr. 134, en werkt terug tot en met 1 januari 2006.

Besluit van 6 juli 2006, CPP2006/785M, Awir 9

In Fiscaal nieuws vindt u dagelijks korte samenvattingen van beleidsbeslissingen en jurisprudentie op fiscaal gebied. Volledige teksten van jurisprudentie zijn niet bij Financiën beschikbaar, maar kunt u op de Internetsite van de rechterlijke organisatie (www.rechtspraak.nl) terugvinden door te zoeken op Zaaknummer.