Fiscale nieuwsflits 14 juli 2006

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten. De eerste is een Wijziging van enige fiscale uitvoeringsregelinge en de tweede gaat over een Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns.

Wijziging van enige fiscale uitvoeringsregelingen

- De staatssecretaris laat in deze regeling weten dat er enige fiscale uitvoeringsregelingen zijn gewijzigd. Het gaat om de uitvoeringsregelingen van de IB 2001, LB 2001, afdrachtvermindering, AWR, Invorderingswet 1990 en de douaneregeling.

Een belangrijk deel van deze wijzigingen vloeit voort uit wetswijzigingen per 1 januari 2006. De meeste wijzigingen hebben dan ook terugwerkende kracht tot die datum. Deze terugwerkende kracht heeft geen nadelige effecten voor burgers en bedrijven. De effecten van de wijzigingen op de administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn al meegenomen bij de in de toelichtingen op de desbetreffende wetsvoorstellen vermelde effecten van de in die wetsvoorstellen voorgestelde maatregelen. De daar vermelde effecten zijn namelijk, conform de bestaande praktijk, inclusief de effecten van met de wetswijzigingen samenhangende lagere regelgeving.

Deze regeling is met de toelichting geplaatst in de Staatscourant nr. 134.

Besluit van 6 juli 2006, DB2006/261M, Uitv reg IB 2001 2a, Uitv reg LB 2001 61b en 61f en Uitv reg Inv Wet 1990 1e, 2, 4, 5a en 14

Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

- De staatssecretaris heeft laten weten dat de Uitvoeringsregeling accijns is gewijzigd.

Volgens art. 48, lid 1, onderdeel c van die uitvoeringsregeling mogen verpakkingen van rooktabak slechts één van de in dat onderdeel aangegeven hoeveelheden rooktabak bevatten. Er is een verzoek gedaan om voor rooktabak verpakkingen van 45 gram, 110 gram en 120 gram op de markt te mogen introduceren. Tegen het aanwijzen van deze verpakkingseenheden bestaan geen bezwaren. Deze wijziging van de regeling maakt dergelijke verpakkingseenheden mogelijk. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Deze regeling is geplaatst in de Staatscourant nr. 134.

Besluit van 4 juli 2006, DV2006/494M, Uitv reg ACC 48

In Fiscaal nieuws vindt u dagelijks korte samenvattingen van beleidsbeslissingen en jurisprudentie op fiscaal gebied. Volledige teksten van jurisprudentie zijn niet bij Financiën beschikbaar, maar kunt u op de Internetsite van de rechterlijke organisatie (www.rechtspraak.nl) terugvinden door te zoeken op Zaaknummer.