Fiscale nieuwsflits 13 februari 2007

AWB: Ondermandaatverlening

In dit besluit wordt het door de minister van Economische Zaken aan de directeur-generaal Belastingdienst verleende mandaat tot aanwijzing van de toezichthoudende ambtenaren van de Belastingdienst ondergemandateerd aan de voorzitter van het managementteam Belastingdienst/Hollands-Midden.

De minister van Economische Zaken heeft in het besluit van 14 december 2006, Stcrt. 252, aan de directeur-generaal Belastingdienst mandaat verleend om met ingang van 1 januari 2007 namens hem ambtenaren van de Belastingdienst aan te wijzen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Wet energiebesparing toestellen en de Wet uitvoering antiboycotverordening. Er is voor gekozen de aanwijzing te laten plaatsvinden door de voorzitter van het managementteam Belastingdienst Holland-Midden. Aan de voorzitter van dit managementteam wordt dan ook ondermandaat verleend om namens de minister van EZ ambtenaren van de Belastingdienst aan te wijzen, belast met genoemd toezicht.

Dit besluit werkt terug tot en met 1 januari 2007 en is geplaatst in de Staatscourant nr. 30.

Besluit van 1 februari 2007, DGB2006/6674M, Awb 10:1, 10:2 en 10:3

OB: BTW-compensatiefonds; kwartaalopgave wordt jaaropgave

In verband met de gewenste administratieve verlichting bij de uitvoering van de Wet op het BTW-compensatiefonds is overeengekomen om met ingang van het jaar 2007 de kwartaalopgave te vervangen door een jaaropgave.

In het kader van de evaluatie van de Wet op het BTW-compensatiefonds heeft de minister overleg gevoerd met vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en kaderwetgebieden. In dat overleg is overeengekomen om maatregelen te treffen die leiden tot administratieve verlichting bij de uitvoering van die wet. In dit besluit zijn zulke maatregelen getroffen met betrekking tot het doen van de opgave voor een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds (BCF).

Er is overeengekomen om de kwartaalopgave met ingang van 2007 te vervangen door een jaaropgave. Deze opgave moet het compensatiegerechtigde lichaam doen binnen een maand na afloop van het kalenderjaar. Vooruitlopend op de noodzakelijke wijzigingen van de betreffende regelingen, is goedgekeurd dat compensatiegerechtigde lichamen met ingang van 2007 alleen nog binnen een maand na afloop van dat jaar opgave doen van het recht op bijdrage uit het BCF dat in dat jaar is ontstaan.

Dit besluit werkt terug tot en met 1 januari 2007 en is geplaatst in de Staatscourant nr. 29.

Besluit van 29 januari 2007, CPP2007/149M, BCF 1 en 9 en Uitv reg BCF 1