Bijna 95 procent grootboekinschrijvingen aangemeld
Bijna 95 procent van de houders van grootboekschuld heeft zich gemeld. Een bedrag van 2 miljoen euro resteert.
Op 1 april 1996 trad de Wet administratie grootboekschuld (Wag) in werking. Hierin werd bepaald dat de op naam gestelde oude eeuwigdurende schuld van de Staat gemoderniseerd diende te worden. Houders van deze grootboekschuld kregen tot 1 april 2006 de tijd om zich te melden. In tien jaar tijd is een bedrag van 35,7 miljoen euro aan grootboekinschrijvingen aangemeld. Dit is 94,5 procent van het bedrag dat op 1 april 1996 uitstond. Er resteert een bedrag van 2,0 miljoen euro. Op deze schuld rust een achterstallige (niet opgevraagde) rente van 0,3 miljoen euro.
Deze bedragen zijn exclusief 72 aanmeldingen die nog in behandeling zijn en die een nominaal bedrag vertegenwoordigen van 0,1 miljoen euro. Niet aangemelde bedragen en de daarbij behorende niet geïnde rente vervallen aan de Staat.
Op 1 april 2006 is een einde gekomen aan een schuldvorm die in 1814 door Willem I naar Frans model werd ingevoerd. Conform dit model werd de staatsschuld van de Bataafse Republiek in grootboeken op naam vastgelegd. De schuld werd gekenmerkt door een haalrente. De houders moesten ieder half jaar hun rente opvragen waarbij een verjaringstermijn gold van 5 jaar. De grootboekschuld maakte onderdeel uit van de eeuwigdurende schuld die ook vandaag nog staat genoteerd aan de effectenbeurs in Amsterdam. Deze thans nog lopende zogenaamde perpetuele schuld wordt nooit afgelost; het uitstaande bedrag kan alleen worden verminderd door terugkoop.
Met de Wet administratie grootboekschuld (Wag) wordt de eeuwigdurende schuld die op naam is ingeschreven in de Grootboeken der Nationale Schuld gemoderniseerd. De Wag brengt deze grootboekschuld onder in een administratief stelsel dat beter is afgestemd op de huidige eisen van het maatschappelijke verkeer. Omdat er in bijna 2 eeuwen veel inschrijvingen in de vergetelheid waren geraakt, werd in de wet bepaald dat houders van deze schuld 10 jaar de tijd kregen om zich aan te melden bij het Agentschap van het ministerie van Financië n. Van schuldhouders die zich niet per 1 april 2006 hebben aangemeld, vervalt de schuldvordering aan de Staat. Houders die zich wel hebben aangemeld, hebben een andere vorm van de eeuwig durende schuld gekozen waarbij de rente automatisch wordt overgemaakt op een door hen opgegeven bankrekening.
De Staat heeft verschillende manieren aangewend om houders van grootboekschuld te bereiken. Via advertenties in kranten en een website (www.grootboeken.nl) werden houders van grootboekschuld opgeroepen zich aan te melden. Daarnaast heeft het Agentschap rechthebbenden van wie de gegevens bekend waren, rechtstreeks aangeschreven. Ook via overkoepelende instellingen kon het Agentschap een groot aantal houders van grootboekschuld (veelal religieuze instellingen) traceren. In het laatste half jaar is de wet veel in de publiciteit geweest. In televisie- en radio-uitzendingen en in een tiental krantenartikelen is aandacht besteed aan de Wag en de aflopende aanmeldingstermijn.