Antwoord op Kamervragen over de Bilderbergconferentie

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord van de Kamerleden Van Bommel en Van Raak (beiden SP). Balkenende neemt deel aan de Bilderbergconferentie, die wordt gehouden in de VS (5-8 juni).

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de kamervragen van de leden Van Bommel en Van Raak (beiden SP) over de Bilderbergconferentie in juni 2008, mij toegezonden op 27 mei 2008, nr. 2070821120.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

1. Is het waar dat u tijdens uw reis naar de VS in juni a.s. de Bilderbergconferentie bezoekt? 1)

Antwoord:

Ja.

2. Zullen nog meer leden van de regering de conferentie bezoeken? Zo ja, wie? Zal ook ditmaal de koningin aanwezig zijn? 2)

Antwoord:

Hare Majesteit de Koningin zal aanwezig zijn bij deze besloten conferentie. Hetzelfde geldt voor de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, dhr. Timmermans.

3. Wat is het onderwerp van de conferentie en wat is uw bijdrage op de conferentie? Heeft ook de koningin een actieve bijdrage aan de bijeenkomst? Zo ja, op welke wijze?

4. Kunt u aangeven wat de belangen van Nederland op die conferentie zijn? Kunt u uw beleidsdoelen voor de conferentie aangeven en bent u bereid een verslag van de conferentie aan de Kamer te sturen, waarin u aangeeft wat Nederland op de conferentie bereikt heeft? Zo neen, waarom niet?

5. Indien de conferentie wederom besloten is, kunt u in dat geval aangeven op welke manier de Kamer parlementaire controle kan uitoefenen op een bijeenkomst waaraan ook vooraanstaande leden van de regering, en wellicht zelfs het staatshoofd, deelnemen?

Antwoord:

In bijlage treft u een persbericht van de desbetreffende conferentie aan, waarin ook de onderwerpen en deelnemers worden vermeld. Op de conferentie wordt in besloten sfeer over deze onderwerpen gesproken. Het is goed gebruik dat over de gedachtenwisseling - ook na afloop - geen mededelingen worden gedaan. Ik acht het als minister-president van belang om van tijd tot tijd deel te nemen aan conferenties als deze, die een bijdrage leveren aan verdieping van kennis en inzicht. Een recent voorbeeld hiervan was mijn deelname aan het World Economic Forum in Davos eerder dit jaar.