Meer geld voor maatschappelijke stages
Meer geld beschikbaar
Voor aankomend schooljaar investeert staatssecretaris Van Bijsterveldt 15 miljoen euro extra in maatschappelijke stages. Het geld voor maatschappelijke stages zal bovendien beter worden verdeeld onder de scholen.
Dat zei staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs op een conferentie over maatschappelijke stages in Amersfoort. Zij heeft de regeling voor bekostiging van maatschappelijke stages hiervoor aangepast. Vanaf volgend jaar vindt de financiering plaats op basis van het aantal leerlingen per school. Daarmee komt de staatssecretaris tegemoet aan de wens van de scholen en de Tweede Kamer.
Meer geld beschikbaar
Met deze regeling kan elke school die een maatschappelijke stage doet vanaf komend jaar 28 euro per leerling ontvangen. Omgerekend betekent dat de school 136 euro per maatschappelijke stageleerling vergoed krijgt. Ook aan kleine scholen is gedacht, want het het bedrag komt nooit lager uit dan de 18.000 euro die in voorgaande jaren per school beschikbaar was. Het totaalbedrag zal in schooljaar 2011-2012 – wanneer de maatschappelijke stage voor elke leerling in het middelbaar onderwijs verplicht is – oplopen tot maximaal 100 miljoen euro.
Minder administratieve lasten
Bovendien vermindert Van Bijsterveldt de administratieve lasten voor scholen. Scholen die al maatschappelijke stages aanbieden hoeven voor komend jaar niet opnieuw een schriftelijke aanvraag voor tegemoetkoming in te dienen. De aanvraag vormt onderdeel van de digitale verantwoording; waardoor zowel aanvraag als verantwoording automatisch worden verwerkt.
In gesprek met veld
Komend schooljaar test het ministerie op grote schaal maatschappelijke stages in pilotgebieden. Daarmee wil het ministerie samen met scholen, vrijwilligerscentrales, gemeenten en stageaanbieders ervaring opdoen om een goede invoering per 2011 mogelijk te maken. Staatssecretaris Van Bijsterveldt wil dat meer scholen deelnemen aan deze pilots. Zij wil meer input verzamelen en knelpunten oplossen. 'Zeker in een tijd waarin de echo van Dijsselbloem nog stevig nagalmt'.