Gratis internet op kazernes

Militairen kunnen sinds vandaag draadloos en gratis internetten op de legeringskamers. Staatssecretaris Jack de Vries gaf hiervoor het officiële startsein op de Generaal Kootkazerne in Garderen.

Korporaal-1 Ilonka Zoutewelle en kamergenote soldaat-1 Angela Takes van 120 Transportcompagnie waren de gelukkigen om als eerste met hun laptop draadloos het defensienet en daarmee de digitale wereld te betreden vanaf hun kamer. "We vragen veel van onze mensen en dat betekent dat we goed voor ze moeten zorgen. Internet is een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding", aldus De Vries.

Gratis internet op de kazerne is één van de maatregelen die voortvloeien uit de aanbevelingen van de "Commissie Staal", die moeten bijdragen aan een goed werkklimaat bij Defensie en gewenst gedrag bevorderen. De plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Meulman, is daarmee belast. Hij en de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, waren bij de officiele handeling aanwezig.

De uitvoering van de aanbevelingen van de "Commissie Staal" verloopt volgens plan. Zo is Defensie inmiddels begonnen met renovaties in werk- en verblijfsruimtes. Daarnaast hebben commandanten een fonds ter beschikking gekregen waarmee ze activiteiten voor hun personeel kunnen organiseren die gewenst gedrag stimuleren. De vorig jaar geïntroduceerde gedragscode maakt onderdeel uit van militaire trainingen en -opleidingen. Ook is er aandacht voor het bevorderen van goed leiderschap.

Rond de zomer worden de resultaten bekend van het onafhankelijke vervolgonderzoek naar het voorkomen van ongewenst gedrag binnen Defensie.