Extra geld voor veiligheid kleine bedrijven

Staatssecretaris Heemskerk trekt 12 miljoen euro extra uit voor veiligheid kleine bedrijven. Heemskerk wil hiermee kleine bedrijven stimuleren en steunen om veiligheidsmaatregelen te nemen.

In totaal is er nu 24 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de veiligheidssituatie van kleine ondernemers. Criminaliteit tegen ondernemers is een groot probleem. Vooral kleine ondernemingen met minder dan tien medewerkers hebben minder mogelijkheden om zich hier tegen te wapenen. Dit staat in de brief Veiligheid Kleine Bedrijven die Heemskerk 5 juni 2008 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Kennis

Kleine bedrijven hebben meestal onvoldoende kennis over de veiligheidsrisico's en de verschillende maatregelen die ze kunnen nemen tegen criminaliteit. Met een deel van het geld doen de ondernemers een veiligheidsscan. Daar blijkt dan uit welke risico's en welke maatregelen ze het beste kunnen nemen. Met een subsidie kunnen ondernemers vervolgens maatregelen nemen. Daarnaast wordt er geld uitgetrokken om de samenwerking tussen ondernemers en met de politie en gemeente verder te verbeteren in winkelstraten. In de praktijk blijkt dat dit goed werkt tegen criminaliteit. De 24 miljoen euro wordt verspreid over vier jaar. Heemskerk laat eind 2008 de eerste veiligheidsscans uitvoeren. Begin 2009 worden de eerste subsidies verstrekt. Het plan richt zich op bedrijven met maximaal tien werknemers.