Themaonderzoek Inrichtingen voor Stelselmatige Daders

Het ministerie van Justitie moet de opvang van stelselmatige daders verbeteren. Dat blijkt uit het themaonderzoek Inrichtingen voor Stelselmatige Daders, dat door de Inspectie voor de Sanctietoepassing (IST) openbaar is gemaakt. Er zijn nu nog te veel verschillen in opvang tussen de inrichtingen en de doorstroom naar opvangplaatsen bij de justitiële inrichtingen stagneert.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing (Ist) concludeert dat er landelijk te veel verschillend wordt gewerkt in de Inrichtingen voor Stelselmatige Daders (ISD). Dit heeft ondermeer rechtsongelijkheid als gevolg, omdat bijvoorbeeld de mogelijkheden om aan reintegratietrajecten deel te nemen verschillen. Bovendien blijkt dat niet alle inrichtingen werken conform het verblijfsplan, dat voor elke ISD’er opgesteld moet worden.

Uit het onderzoek blijkt dat veel meer ISD’ers dan verwacht kampen met ernstige psychiatrische problemen, al dan niet in combinatie met een verstandelijke handicap. De juiste opvang van deze categorie stelt bijzondere eisen. Een bijzonder probleem is de het beperkte programmatische aanbod voor ISD’ers met zeer beperkte verstandelijke vermogens.

De IST doet in haar onderzoeksrapport aanbevelingen aan het ministerie van Justitie, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de ISD-inrichtingen en de Reclasseringsorganisaties. De aanbevelingen zijn erop gericht om in het ISD-beleid meer uniformiteit te creëren met voldoende rechtsgelijkheid. Ook moeten de verschillende fases (intramuraal en extramuraal) in het ISD-proces beter op elkaar aansluiten.

Het onderzoeksrapport kan een bijdrage leveren aan de wens van de minister en staatssecretaris van Justitie en de minister van VWS om een verbeterslag te maken. Het rapport is beschikbaar op de website van de Inspectie voor de Sanctietoepassing

Inspectie Sanctietoepassing

De Inspectie voor de Sanctietoepassing houdt toezicht op de reclasseringsorganisaties en op alle landelijke diensten en inrichtingen die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen vallen. De inspectie onderzoekt of de taken van deze verschillende organisaties effectief en met voldoende kwaliteit worden uitgevoerd. Bovendien houdt de inspectie toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.

De inspectie is onafhankelijk, maar organisatorisch een onderdeel van het ministerie van Justitie. Bevindingen van de inspectie worden gerapporteerd aan de minister van Justitie.