Nieuwe haring troepen Uruzgan

Ben Vermijs, Schevenings Haringbanket:
Velen van u is het bekend dat wij ook elk jaar een eregast hebben aan wie wij de eerste haring willen aanbieden. En wij dachten dat het misschien wel 1.755 militairen in Afghanistan onze eregast te laten zijn. Nu willen wij wel dat vaatje symbolisch overdragen aan de manschappen in Afghanistan en daartoe nodig ik dan graag uit de staatssecretaris van Defensie, de heer De Vries, om dat te doen.

Afgelopen week zijn de 2.000 haringen naar Afghanistan gegaan. Ze zijn verdeeld over de diverse lokaties onder de militairen. Dit is een symbolisch vaatje, dat geef ik graag aan u.

Staatssecretaris De Vries:
Dank aan het Schevenings Haringbanket. Het is mij een voorrecht dat ik hier mag staan. En ik sta hier niet zo zeer als Staatssecretaris van Defensie maar als vertegenwoordiger van de mannen en vrouwen die in Afghanistan buitengewoon lastig werk doen. Ik vind het geweldig dat u op deze manier uw waardering en respect voor die mannen en vrouwen kenbaar maakt. Want dat is wat zij verdienen. Met gevaar voor eigen leven proberen ze daar in Afghanistan ook de mensen van Afghanistan welvaart, veiligheid en democratie voor de toekomst te bieden. Waarden die voor ons zo gewoon zijn, maar daar niet. Maar dat is gevaarlijk werk en ook in de afgelopen periode hebben we daar de trieste gevolgen van meegemaakt en dat raakt de mensen daar ook. Dan is het buitengewoon goed dat ze weten dat de Nederlandse samenleving en u zoals u hier vandaag bent, op deze manier laat zien dat u achter hen staat, dat u hen steunt en dat u hen respecteert. En dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Luitenant Van der Zwaag is net teruggekeerd uit Uruzgan. Hij kent als geen ander de situatie daar en hij is dan ook de aangewezen persoon om de taak te gaan vervullen en te zorgen dat dit vaatje komt bij die mensen die het verdienen. De mensen in Uruzgan. (applaus)

Ben Vermijs:
Dames en heren, wij gaan nu de eerste haring proeven en daarna bent u zelf aan de beurt want daar bent u uiteindelijk voor gekomen.

Dames en heren, mag ik nog even aandacht voor de Staatssecretaris.

Staatssecretaris De Vries:
Het is niet dat ik nog iets vergeten ben, maar u zag dat het vaatje in de Fennek ging en werd afgevoerd over het strand. Daar is de cougar, de helikopter die u net zag, geland. Daar is het vaatje ingeladen en u begrijpt, wij bij Defensie, willen laten zien hoe snel, daadkrachtig en slagvaardig we zijn. En dus kan ik u nu al laten zien hoe met deze snelle transporttechniek het vaatje is afgeleverd in Uruzgan...

(het beeld schakelt over naar Uruzgan)

Commandant:
Geef acht!
Compagny, geef acht!

We zijn heel dankbaar en blij dat wij deze eerste haring aangeboden krijgen vanuit Nederland. Het is een grote waardering dat wij ze hebben gekregen. Het is Schevenings Haringbanket. Haring......hoog! Neem.....hap! (applaus)