Minister Van der Hoeven naar Japan

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven brengt van 8-12 juni een bezoek aan Japan om daar te spreken met een groot aantal Japanse bedrijven en haar collega's van Handel & Industrie; van Gezondheid, Arbeid & Welzijn; en van Economische & Fiscale Zaken.

Het bezoek van de minister geeft luister aan de viering van "Nederland in Japan 2008-2009": in 2008 worden 150 jaar diplomatieke betrekingen herdacht, in 2009 liefst 400 jaar handelsbetrekkingen. Zondag 8 juni zal de minister in Deshima stilstaan bij de unieke, langdurige relatie tussen Japan en Nederland. Deshima was het eilandje in de baai van Nagasakiwaar de Nederlanders meer dan twee eeuwen lang een handelspost hadden. Nederland mocht als enig westers land handel drijven met Japan. In 1609 tekende Tokugawa Ieyasu, later de eerste Shogun van Japan, daartoe een handelspas. Samen met de burgemeester van Nagasaki zal de minister een bezoek brengen aan het voor 120 miljoen euro tot in detail door Japan herbouwde Deshima, nu een openluchtmuseum dat jaarlijks 400.000 toeristen trekt.

Maandag 9 juni brengt zij een bezoek aan de fabriek van Mitsubishi Motors Corporation in Okazaki, waar onder andere de MiEV (Mitsubishi Innovative Electric Vehicle) wordt gebouwd. Mitsubishi Motors is de eigenaar van NedCar in Nederland Aansluitend bezoekt de minister ook Mitsubishi Heavy Industries waar de Regional Jet wordt gebouwd: een passagiersvliegtuig voor 50-70 passagiers.

Van 10 tot 12 juni volgt een bezoek aan Tokio. Daar bezoekt minister Van der Hoeven haar collega van Handel & Industrie, dhr Amari, haar collega van Economie & Fiscale zaken, mevr. Ota. Ook staat een ontmoeting met de Japanse minister van Gezondheid, Arbeid en Welzijn, Masuzoe, gepland. Aan minister Amari zal zij het eerste exemplaar overhandigen van een nieuwe brochure over de geschiedenis van de Nederlands-Japanse betrekkingen. Dinsdag 10 juni voert de minister gesprekken met Japanse experts over mogelijkheden om de effecten van vergrijzing op de arbeidsparticipatie het hoofd te bieden. Daarna bezoekt ze Teijin, een multinational op het gebied van o.a chemie, farmacie, vezels en IT, met meerdere vestigingen in Nederland.

Woensdag 11 juni spreekt de minister met dhr. Mogi van Kikkoman, sojasaus producent die in Hoogezand een fabriek heeft. Aansluitend bezoekt Van der Hoeven Hitachi om daar te spreken over innovatie en over R&D beleid. Tevens zal een bezoek worden gebracht aan het 'Cyber government square' van Hitachi waar de nieuwste IT oplossingen voor de elektronische overheid staan opgesteld.

Na een lunch met vertegenwoordigers van 22 grote Japanse investeerders in Nederland zal de minister de openingsrede uitspreken tijdens een Japans-Nederlands congres over CO2-beleid en emissiehandel. Bedrijfsleven, alsook de overheid van beide landen nemen hieraan deel.

Voor aanvang van haar terugvlucht heeft Van der Hoeven tenslotte een werkontbijt over energie met deskundigen op het gebied van kernenergie en met vertegenwoordigers van Shell Japan.

Japan is na de VS de grootste investeerder in Nederlandse werkgelegenheid van buiten de EU.

De totale handel met Japan bedroeg in 2007 bijna 10 miljard euro. Zowel export als import zijn gestegen. Japan is voor Nederland een belangrijke afzetmarkt voor diensten van met name financiële instellingen.

Meer informatie:

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0880-8051, email: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten:Hans van der Vlies persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 6174 /06-5209 8696, h.vandervlies@minez.nl.