VROM-visie op GEO-informatie

Eén samenhangende infrastructuur met alle publieke geografische informatie, beschikbaar voor iedereen. Dat wordt Gideon, een basisvoorziening waar VROM, samen met andere departmenten, andere overheden, bedrijven en kennisinstituten aan werkt. Dat blijkt uit een rapport dat minister Cramer (Ruimte en Milieu) 2 juni aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Gideon is in 2011 klaar.

Geografische informatie, kortweg geo-informatie, gaat bijvoorbeeld over het wegennet, bodemopbouw en milieukwaliteit. Deze gegevens raken vrijwel alle grote maatschappelijke vraagstukken, zoals mobiliteit, zorg, openbare orde en veiligheid en ruimtelijke ordening. Maar deze informatie is nu nog niet via één systematiek beschikbaar, en nog niet goed onderling uit te wisselen of te combineren. Hierdoor wordt er onvoldoende gebruik van gemaakt.

Samen ontwikkelen
VROM gaat daarom samen met partijen in het GI-beraad, zoals departementen, Kadaster, andere overheden, bedrijven en kennisinstellingen één basisvoorziening voor geo-informatie ontwikkelen: Gideon. Die infrastructuur wordt vrij toegankelijk voor iedereen. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen hierdoor kansen, diensten en producten beter ontwikkelen. Zo helpt Gideon de administratieve lasten voor bedrijven terug te dringen en de overheidsdienstverlening aan burgers te verbeteren.

Stap voor stap
De invoering moet in 2011 klaar zijn. VROM ontwikkelt Gideon samen met andere overheden, bedrijven en kennisinstituten. Het kiest daarbij niet voor een vooraf vastgestelde blauwdruk, maar voor een stap-voor-stap opbouw om successen te versterken en ontbrekende kennis en kunde aan te vullen. De uitvoering blijft bij de geografisch sector zelf.