Rampenoefening in Ridderkerk, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Vandaag houden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond vanaf 19.00 uur een rampenoefening. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp. Tijdens deze simulatie moeten zij gezamenlijk de rampbestrijdingsorganisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden.

Voor de oefening is omstreeks 19.00 uur in de meldkamer het bericht binnengekomen dat twee schepen met elkaar in aanvaring zijn gekomen op de Nieuwe Maas ter hoogte van de Boelewerf in Ridderkerk. Hierbij zijn meerdere containers van een containerschip van boord gevallen. Uit beschadigde containers komen stoffen vrij die een gevaar vormen voor de omgeving. Op een betrokken party-schip zijn diverse personen gewond geraakt. De meldkamer van het DCMR Milieudienst Rijnmond en het Haven Coördinatie Centrum zijn ook bij de oefening betrokken.

Ambulances, brandweer- en politie-auto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn niet te zien. Het zijn namelijk niet de operationele diensten die oefenen, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Wel zal er enige activiteit van de hulpverleners zichtbaar kunnen zijn.

De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in Ridderkerk of ergens anders in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond een echte ramp of groot ongeval voordoet, kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

De oefening is een verrassing voor de hulpverleners en hun bestuurders; de exacte datum is tot het laatste moment geheim gehouden. Zij weten alleen dat er ergens in de periode medio mei tot medio juni 2008 geoefend wordt. Over de plaats van de nagespeelde ramp is van tevoren alleen bekend dat de oefening in Ridderkerk, Rotterdam, Rozenburg en Vlaardingen plaatsvindt. In het echt weten de hulpverleningsdiensten natuurlijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, organiseert de oefening. Het is belangrijk dat de hulpverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen. Daarom bekijkt de Inspectie OOV of de hulpverleningsdiensten van alle Veiligheidsregio’s in Nederland een ramp het hoofd kunnen bieden.

In de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond heeft de Inspectie OOV al in 2007 gekeken hoe het met de plannen van de regio staat. Op basis van de uitkomsten heeft de regio waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Het naspelen van een ‘echte ramp’ is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.

Direct na de oefening zal nog niet bekend zijn hoe de regio heeft gefunctioneerd. De gegevens moeten eerst worden verzameld en geanalyseerd. De Inspectie OOV verwacht het rapport in het derde kwartaal 2008 af te ronden.