Heemskerk en Aboutaleb willen meer Nederlands-Marokkaanse samenwerking

Staatssecretaris Heemskerk en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hebben tijdens hun gezamenlijke economische missie naar Marokko aangegeven de samenwerking tussen Nederland en Marokko verder te willen verbeteren.

Volgens Heemskerk kan Nederland goed gebruik maken van de goede banden tussen Nederland en Marokko. 'We hebben een sterke historische relatie en de mensen in Nederland met een Marokkaanse achtergrond zijn een krachtige bron om de samenwerking uit te breiden.'

In aanwezigheid van Heemskerk en Aboutaleb ondertekenden Nederlandse en Marokkaanse ondernemers maandag 2 juni 2008 een overeenkomst op het gebied van landbouw en elektriciteit. Heemskerk ondersteunt beide projecten waardoor ze in aanmerking komen voor financiele ondersteuning van 750.000 euro. De overeenkomsten hebben tot doel de deelnemende bedrijven uit Nederland en Marokko beter te laten samenwerken. Beide bewindspersonen waren ook getuige van de overeenkomst voor meer onderlinge samenwerking tussen de Nederlands-Marokkaanse Kamer van Koophandel en de Kamer van Koophandel in Casablanca.

Rembrandt

In de Cathédrale Sacré-Coeur in Casablanca opende Heemskerk en Aboutaleb een Rembrandt-tentoonstelling. De expositie bevat vijftig hoogwaardige replica's van Rembrandt. Met een speciaal programma voor schoolkinderen wil de stad de kennis van kunst en cultuur uit andere landen vergroten. Beide bewindslieden opende ook Amsterdam Delights, een stroopwafelbakkerij opgericht door een Nederlander die in Marokko het Nederlandse product wil produceren.

Samen met Aboutaleb bezocht Heemskerk ook een kantoor van zorgverzekeraar Agis. De verzekeraar heeft een deel van de administratieve ondersteuning uitbesteed aan een kantoor in Marokko. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) werd een bezoek gebracht aan AkzoNobel dat in Casablanca voor de Marokkaanse markt verf produceert. Daarbij hanteert het bedrijf sterke MVO-normen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Heemskerk opende ook een seminar over duurzame energie.

De twee staatssecretarissen zijn met vijftig Nederlandse bedrijven van 1 tot en met 4 juni in Marokko. Zij bezoeken de steden Casablanca en Rabat.