Antwoorden op kamervragen van Kant en Leyten over de prijzenslag in de AWBZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

2 juni 2008

DLZ-K-U-2853902

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van de Kamerleden Kant en Leyten (SP) over de prijzenslag in de AWBZ (2070821080).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het persbericht dat de prijzenslag AWBZ zorgcontractering tot verschraling leidt?

Antwoord 1
Ten eerste is er geen sprake van een prijzenslag in de AWBZ en ten tweede is geen sprake van verschraling in de AWBZ. In de intramurale verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg komt er juist geld bij voor verhoging van de omvang en kwaliteit van zorg.

Vraag 2
Is het waar dat zorgkantoren bij zorgaanbieders lagere tarieven bedingen? Vindt u dit verantwoord in samenhang met de 1% efficiencykorting die door de overheid is opgelegd? Bent u bereid dit te onderzoeken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Zorgkantoren hebben onder meer als taak doelmatig zorg in te kopen en dat doen zij al jaren door onder de maximum tarieven van de NZa in te kopen. Een efficiencykorting van 1 % doet niets aan af een de opdracht aan de zorgkantoren om zo doelmatig mogelijk kwalitatief verantwoorde zorg in te kopen.

Vraag 3
Erkent u dat te krappe budgetten kunnen leiden tot verschraling van de zorg? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Er zijn geen te krappe budgetten. Zie ook mijn antwoord op uw vraag 1.

Vraag 4
Op welke wijze is de beloofde euro 248 miljoen voor 5000 tot 6000 extra paar handen aan het bed besteed, of op welke wijze zal dat worden besteed?

Antwoord 4
Verdelingswijze heb ik in december 2007 al bekend gemaakt. De extra middelen voor verpleeghuiszorg zullen leiden tot een prijsverhoging van de zorgzwaarte pakketten verpleging/verzorging 5 tot en met 10. Omdat deze prijzen pas in 2009 gelden, wordt in 2008 aan de hand van de opgegeven aanwezige zzp’s 5 tot en met 10 een lumpsum toegevoegd aan de instellingsbudgetten.

Vraag 5
Is het waar dat deze euro 248 miljoen voor 5000 tot 6000 extra paar handen, dat in 2007 is toegezegd, nog op de plank ligt? Is het waar dat dit komt doordat er nog wordt gewerkt aan een meetinstrument
waarmee kan worden vastgesteld of het geld naar de zorg is gegaan? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet? 2)

Antwoord 5
De betrokken instellingen weten al sinds december 2007 dat er extra handen aan het bed mogelijk zijn. Het relevante bedrag voor hen konden ze zelf globaal benaderen.
De opgave van de zzp’s per 1 april 2008 door de instelling is in veel gevallen niet akkoord bevonden door de zorgkantoren. Er lopen nog talloze procedures. De NZa zal daarom op korte termijn 75 % van de middelen verdelen op basis van een voorlopige opgave zzp’s. Als de opgave zpp’s eenduidig bekend is, wordt ook de laatste 25 % van de extramiddelen verdeeld.

Vraag 6
Wat is uw reactie op de verwachte problemen en deelt u deze zorgen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 6
Ik verwacht dit jaar geen grote problemen. Daarbij heb ik in overleg met u bij de ex ante verdeling van de groei over de zorgkantoren euro 25 miljoen achter de hand gehouden. Hierdoor kunnen voor zover de zorgkantoren het onderling niet kunnen specifieke resterende knelpunten worden opgelost.

Vraag 7
Mag een zorgkantoor van een zorgaanbieder eisen dat zorg geleverd blijft worden als het budget ‘op’ is?

Antwoord 7
Ja, In geval van spoedeisende hulp en ten aanzien van continuering van zorgverlening aan cliënten die reeds in zorg zijn genomen kan het zorgkantoor eisen dat de zorgverlening wordt voortgezet.
Overigens gaat het bij de zorgverlening aan AWBZ –cliënten niet primair om de individuele zorginstelling. Het gaat om de zorgverlening in de totale regio. Indien een zorgkantoor meer geïndiceerde zorgvraag heeft dan op basis van de afgesproken productieafspraken met alle aanbieders binnen de Treeknormen mogelijk is en het zorgkantoor doelmatig heeft ingekocht en ook niet gesteund kan worden door andere zorgkantoren dan is er sprake van een knelpunt.

Vraag 8
Welke maatregelen gaat u nemen om problematische cliëntenstops te voorkomen?

Antwoord 8
Zie antwoord op vraag 6

Vraag 9
Wilt u deze vragen vóór het algemeen overleg Verpleeghuiszorg op 3 juni a.s. beantwoorden?

Antwoord 9
Gaarne.

1) Persbericht ActiZ 21 mei 2008
2) de Volkskrant, 16 mei 2008