Persconferentie na de ministerraad, 30 mei 2008

Minister-president Balkenende hield de wekelijkse persconferentie na de ministerraad onder meer over de nationale risicobeoordeling, de Wajong-uitkering, de vergroeningsbrief, de Wet Financieel Statuut Koninklijk Huis en zijn bezoek aan de Verenigde Staten

Goedemiddag. We hebben vandaag heel wat zaken aan de orde gehad en ik doe daar graag verslag van.

Het eerste onderwerp dat ik zou willen noemen is de Nationale Risicobeoordeling. We hebben een inventarisatie laten maken van de dreigingen die op Nederland af zouden kunnen komen. Zo'n Risicobeoordeling kan helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op mogelijke calamiteiten.

Er zijn 13 bedreigingen bekeken op de hoofdthema's zoals klimaatverandering, energievoorziening en polarisatie en radicalisering. De risicobeoordeling stelt burgers en overheid in staat gerichte voorbereidingen te treffen om dreigingen het hoofd te bieden, waarbij rekening kan worden gehouden met de waarschijnlijkheid en de gevolgen van een gebeurtenis. Ik zal er verder niet op ingaan. De minister van BZK zal straks in Nieuwspoort een aparte persconferentie over het onderwerp geven.

Het tweede onderwerp is de Wajong. De ministerraad heeft ingestemd met maatregelen om jongeren met een beperking aan het werk te helpen. Nu is het zo dat 98% van de Wajongers het stempel krijgt 'duurzaam arbeidsongeschikt' terwijl uit onderzoek blijkt dat zij deels kunnen werken en ook graag willen werken. We willen ons niet bij die situatie neerleggen.

Vanaf 2010 zal er een nieuwe regeling zijn en de nadruk komt dan te liggen op wat Wajongers wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. Het werk gaat hierdoor lonen voor jonggehandicapten. Jongeren krijgen alle ondersteuning om werk te vinden en om werk te houden. Ze zullen ook actief werk krijgen aangeboden. Jonggehandicapten die zo aan de slag komen maar minder verdienen dan het minimumloon krijgen een aanvulling tot maximaal 75% van het minimumloon.

Of de nieuwe werkregeling werkt moet ter zijner tijd door het kabinet uiteraard worden vastgesteld en dan zal ook de vraag aan de orde komen of het niveau van 75% blijvend moet worden gehandhaafd. Voor het overige verwijs ik u graag naar het persbericht waar een en ander uitgebreider is toegelicht. Dat was de Wajong. Daarmee hebben we dus een discussie die de laatste weken heeft gespeeld kunnen afronden.

Het volgend onderwerp was het thema fiscale vergroening en het thema anders betalen voor mobiliteit. We hebben daar vandaag ook de besluiten over genomen. Een belangrijke stap naar de stelselherziening, waarmee de bereikbaarheid en het milieu zijn gediend, zodat gewerkt kan worden aan een eerlijker systeem van betalen naar gebruik. U kent de achtergronden ervan. De BPM en de motorrijtuigenbelasting worden afgeschaft en automobilisten gaan vanaf 2012 betalen per gereden kilometer.

Ook is gesproken over andere aspecten die te maken hebben met vergroening van het belastingstelsel. Voorop staat dat de totale belastingopbrengst gelijk blijft, maar milieubewust gedrag zal worden gestimuleerd. Ook hierop zal ik verder niet ingaan omdat ook straks de beide bewindslieden, minister Eurlings en staatssecretaris De Jager, een aparte persconferentie zullen geven.

Dan hebben we vandaag gesproken wat betreft het thema embryoselectie over de brief die staatssecretaris Bussemaker eerder deze week naar de Tweede Kamer heeft gezonden over nadere toepassing van pre-implantatie genetische diagnostiek. Na verzending van de brief is duidelijk geworden dat er binnen het kabinet behoefte is aan een bredere discussie over het onderwerp. Dat zullen we op een later tijdstip doen en dan zal ook de Tweede Kamer nader worden bericht.

Dan een ander onderwerp wat betreft de Wet Financieel Statuut Koninklijk Huis. De ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van deze wet. Die wet heeft betrekking op de in de grondwet genoemde kostenvergoedingen en inkomens voor het staatshoofd, het voormalig staatshoofd, de vermoedelijke troonopvolger en hun echtgenoten.

Dit wetsvoorstel wordt nu aangeboden voor advies aan de Raad van State. Het voorstel leidt niet tot extra kosten. De kring van gerechtigden wordt niet groter en de hoogte van de kostenvergoeding en inkomens van de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima blijven per saldo ongewijzigd. Het is dus per saldo budgettair neutraal. Het gaat vooral om technische wijzigingen om de wet toekomstbestendig te maken. Want als je de huidige wet neemt, dan zie je bijvoorbeeld dat er bepalingen zijn die verouderd zijn en er zijn leemtes.

In de huidige wet zijn bijvoorbeeld nog bepalingen opgenomen over Prinses Juliana, Prins Bernhard en Paleis Soestdijk. Het bevat ook nog berekeningsformules uit de jaren '70 die niet goed hanteerbaar meer zijn. Bovendien noemt de huidige wet geen bedragen voor uitkeringen voor de afgetreden koning en voorzieningen voor weduwen en weduwnaars. Dat zijn leemtes die behoren te worden rechtgezet.

Dan in het kader van de vermindering van de lastendruk geldt deze week dat een besluit is genomen om de verplichting op te heffen voor het voeren van fietsverlichting die op de fiets is gemonteerd. Als het besluit in werking is getreden, kunnen fietsers dus ook verlichting voeren die op de kleding is bevestigd en ik vermoed dat we daarmee veel mensen een plezier doen.

Dan is het zo dat volgende week ik hier niet zal staan. Dan zal minister Bos u te woord staan. Ik ga zelf naar de Verenigde Staten, dat weet u. Ik heb volgende week donderdag een overleg met president Bush en daarna ga ik naar de Bilderberg conferentie. Met president Bush zal ik het onder andere hebben over de EU-VS top die op 9 en 10 juni in Slovenië zal plaatsvinden.

Daarnaast zullen we stilstaan bij thema's als terrorismebestrijding, de inzet in Afghanistan, de situatie in de regio en dus ook Pakistan en Iran, de voedselcrisis en het belang van goede betrekkingen met Rusland en China. Dus dit waren een aantal punten die vandaag aan de orde zijn geweest. Het was een grote agenda, maar ik ben blij dat ik in ieder geval deze resultaten kan melden. En u heeft mogelijk ook nog vragen.