Verantwoordingsbrief 2007
Er moet nog veel werk worden verzet, maar de eerste contouren van resultaten en effecten van het kabinetsbeleid zijn al zichtbaar. Dat schrijft minister-president Balkenende in de Verantwoordingsbrief 2007 aan de Tweede Kamer.
Het is voor het eerst dat een kabinet met een dergelijke brief de jaarlijkse verantwoordingsstukken in een breed politiek-bestuurlijk perspectief plaatst.
In de Verantwoordingsbrief sluit het kabinet aan bij het Beleidsprogramma 'Samen werken, samen leven'. De 74 concrete beleidsdoelen en tien projecten uit het Beleidsprogramma blijven de hele regeerperiode leidend voor het kabinet
In de brief wordt een verbinding gelegd tussen de verantwoording over de overheidsfinanciën, het financieel management en de bedrijfsvoering van het Rijk enerzijds, en de wens om politiek-bestuurlijke kleur aan te brengen ten behoeve van het politieke en maatschappelijke debat anderzijds. In de eerste Verantwoordingsbrief is het met name de uitwerking van de thema's duurzaamheid, dynamiek en ondernemerschap en respect die deze kleuring geeft.
In het eerste regeringsjaar is het zaak om het beleid voortvarend in de steigers te zetten. Het kabinet verwacht dat met name in het tweede en derde jaar van de kabinetsperiode de resultaten hiervan merkbaar zijn voor burgers en bedrijven. Tegelijkertijd constateert het kabinet dat de eerste zichtbare effecten zich al in 2008 aftekenen. In de Verantwoordingsbrief wordt een groot aantal voorbeelden genoemd, waaronder:
- 200 miljoen euro extra voor maatregelen om op korte termijn het ergste fileleed aan te pakken;
- 600 miljoen euro extra voor verbetering van het openbaar vervoer in de Noordelijke Randstad;
- beschikbaarheid van de eerste 125 extra agenten op straat van in totaal 500;
- verplichte acceptatie door inburgeringsplichtigen van het inburgeringsaanbod dat gemeenten hen doen;
- voortgezette daling van het aantal voortijdig schoolverlaters;
- flinke start van duurzaam inkopen door de Rijksoverheid;
- 90 buurten waar buurtbemiddeling plaatsvindt om respectvolle oplossingen in conflictsituaties te stimuleren;
- het vervallen van de milieuvergunningplicht voor 37.000 bedrijven;
- vergroening van het belastingstelsel.
Het kabinet benadrukt dat de beoogde doelen en effecten alleen gehaald kunnen worden in samenspel met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden. In het eerste regeringsjaar heeft het kabinet daarom geïnvesteerd in de dialoog met de maatschappij. Op deze weg gaat het kabinet verder. In de Verantwoordingsbrief zegt het kabinet daarover: "Dat is niet altijd gemakkelijk en legt vaak verschillen van inzicht bloot. Het kabinet is bereid om knopen door te hakken. Draagvlak kan niet zonder dialoog, maar draagvlak kan ook niet zonder daadkracht."
Donderdag 22 mei debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de Verantwoordingsbrief 2007.
Den Haag, 21 mei 2008: persconferentie van minister Bos en minister-president Balkenende tijdens Verantwoordingsdag © RVD
Documenten
-
Verantwoordingsdag: Beleid in de steigers
In het eerste regeringsjaar moet het beleid 'voortvarend in de steigers' worden gezet, aldus het kabinet. De...
-
Verantwoordingsbrief 2007
Namens het kabinet biedt de minister-president de Tweede Kamer de Verantwoordingsbrief aan. Hierin wordt ingegaan op de...