SIOD spoort 74 grote fraudes op in 2007
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 74 grote fraudeonderzoeken uitgevoerd. In totaal zijn 266 verdachte personen en 78 verdachte bedrijven ter vervolging overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 63 miljoen euro aan fraude. 28 miljoen heeft betrekking op het ontduiken van premies en belastingen, 3,5 miljoen op uitkering- en subsidiefraude en het overige bedrag heeft onder andere betrekking op het gebruik van valse identiteitsbewijzen.
Dat blijkt uit het jaarverslag van 2007 dat staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De SIOD heeft in 2007 396 meldingen van mogelijke fraude ontvangen. In vergelijking met 2006 is dit een toename van ruim 20 procent.
De SIOD heeft vorig jaar onder meer prioriteit gegeven aan (malafide) uitzendbureaus, in totaal hebben 22 onderzoeken daar betrekking op gehad. Het gaat het om fraudes zoals het opgeven van schijndienstverbanden en het ontduiken van premies en belastingen.
De SIOD is onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en werkt intensief samen met onder andere de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de FIOD-ECD en de Koninklijke Marechaussee om fraude tegen te gaan. De SIOD is gespecialiseerd in het bestrijden van zware criminaliteit op het terrein van werk en inkomen en draagt op die manier ook bij aan de bestrijding van oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt.