Alleenstaande minderjarige vreemdelingen voor achttiende jaar terug naar land van herkomst
Het is van het grootste belang dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor de achttiende verjaardag terugkeren naar het land van herkomst. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer waarmee zij uitvoering geeft aan een motie van het lid Spekman.
Het plan van aanpak van staatssecretaris Albayrak bestaat uit maatregelen die zien op preventie en repressie, op bescherming en op verstrekken van bestaansmiddelen. Om tegen te gaan dat AMV’s naar Nederland worden gesmokkeld is een pilot met Snelle Actieteams gestart, om mensenhandelnetwerken te beletten slachtoffers op het vliegtuig naar Nederland te zetten. In Nederland is de pilot ‘beschermde opvang’ gestart waar jongeren die (mogelijk) slachtoffer van mensenhandel zijn besloten worden opgevangen. Om de terugkeer te faciliteren zal de Nederlandse overheid inzetten op het maken van praktische afspraken met autoriteiten van landen van herkomst ten aanzien van de daadwerkelijke terugkeer en overdracht aan bevoegde instanties.
Voor een aantal ex-AMV-en die inmiddels meerderjarig zijn en van wie de verblijfsprocedure nog niet is afgerond op het moment dat zij achttien jaar werden, geldt dat ze gedurende de behandeling van de aanvraag recht houden op verstrekkingen van de overheid. Dat kan zijn omdat zij een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand ontvangen of omdat ze worden opgevangen in een Asielzoekerscentrum (AZC). Gemeenten zullen waar van toepassing nog eens gewezen worden op het bestaande recht op bijstand voor deze categorieën.
Een aparte groep vormen de vertrekplichtige ex-AMV-en die nog onder het project ‘Beëindigen leefgelden’ vallen. In zorgvuldige samenwerking met de gemeente waar de betrokken ex-AMV woont, zal getracht worden om maatwerk te bieden bij het beëindigen van de leefgelden en het organiseren van hun terugkeer. Het vertrek van deze groep wordt ter hand genomen door de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De gemeente zal worden uitgenodigd voor het Lokaal Terugkeer Overleg (LTO), zodat het beëindigen van het leefgeld en het overbrengen van de ex-AMV naar een vrijheidsbeperkende locatie aansluit op de specifieke situatie van de betrokkenen. Vanuit de vrijheidsbeperkende locatie wordt dan met de AMV gewerkt aan het daadwerkelijke vertrek uit Nederland. De maximale verblijfsduur op de vrijheidsbeperkende locatie is twaalf weken. Gestreefd wordt om uiterlijk 15 december 2008 de laatste leefgelden te beëindigen. Doorbetaling van de leefgelden kost circa euro1,5 miljoen euro.