Werkbezoek aan de Amsterdamse formulierenbrigade

Nederlanders ergeren zich groen en geel aan het invullen van lastige formulieren voor de overheid. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil hier iets aan doen. Met een speciale telefonische informatiedienst voor formulierenmakers moet een hoop onduidelijkheid verdwijnen.
'Zo! Nou we gaan eens kijken of het lukt''Welkom bij de helpdesk begrijpelijke formulieren...' We hebben een formulierenwaaier gemaakt en we hebben met elkaar een project opgestart om daar aan te beginnen. We gaan gewoon de 50 belangrijkste formulieren doornemen en die moeten voldoen aan wat wij als kader hebben afgesproken.
In Amsterdam is een zogenaamde formulierenbrigade aangesteld om Amsterdammer te helpen bij het invullen van overheidsformulieren. De staatssecretaris nam er een kijkje. Amsterdam is een goed voorbeeld omdat ze het met leren en werken een project begrijpelijke formulieren hebben. Mensen leren hoe ze naar formulieren moeten kijken en daarmee aan het werk zijn gegaan en dat heeft een effect in de eigen gemeentelijke organisatie want de formulieren worden beter ingevuld en van zoiets kunnen wij ook weer leren. Naast de telefonische informatiedienst doet Bijleveld haar uiterste best door bijvoorbeeld het openen van websites om formulieren begrijpelijker te maken.