Veiligheidsmonitor Rijk 2007

Doelstelling
De Veiligheidsmonitor Rijk is een landelijk en jaarlijks bevolkingsonderzoek naar ervaringen met veel voorkomende criminaliteit, onveiligheidsgevoelens,preventiegedrag en het oordeel van de bevolking over het optreden van de politie.
Dit onderzoek is een integratie van drie eerdere afzonderlijke reguliere onderzoeken op dit terrein: het slachtofferdeel uit de enquête Rechtsbescherming en Veiligheid van het CBS; de Politie Monitor Bevolking van de ministeries van BZK en Justitie; de rijksrelevante delen uit de enquête Leefbaarheid en Veiligheid van de G30 gemeenten. De reden voor de integratie is de wens van betrokken partijen om door samen te werken niet alleen efficiencywinst te realiseren, maar ook meer mogelijkheden tot nadere eenduidige analyse benchmark).

Hoofdconclusies
De hoofdconclusies zijn: minder slachtoffers van veel voorkomende criminaliteit; vooral minder diefstal; meeste slachtoffers in verstedelijkte politieregio's; onveiligheidsgevoelens opnieuw gedaald; onveiligheidsgevoelens in landelijke gebieden het laagst.

Toelichting op deze hoofdconclusies
In 2007 gaf 26 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende criminaliteit. Twee jaar eerder was dat nog 29 procent. Ook het aantal ondervonden delicten verminderde in dezelfde periode. Begin 2007 voelde 22 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Ook dat percentage is gedaald. In 2005 was het nog 27 procent.