Huis voor Democratie en Rechtsstaat komend schooljaar van start

‘Het Huis voor Democratie en Rechtsstaat ontvangt gemiddeld 1.000 bezoekers per dag, waaronder op drukke schooldagen rond de 750 scholieren. Zij maken op een aansprekende en actieve manier kennis met de werking van het politieke stelsel en de rechtsstaat in Nederland. Ze zien zelf hoe politieke besluitvorming plaatsvindt. Ze ervaren in politieke simulaties zelf hoe lastig het is om afwegingen te maken. Ze gaan in gesprek met volksvertegenwoordigers en bewindspersonen. Leerlingen kruipen in de rol van journalist, gaan in gesprek met burgers over politieke kwesties, maken een film of spelen een simulatiespel over parlementaire besluitvorming of over een rechtszaak.’

Een passage uit de impressie van het Huis voor Democratie en Rechtsstaat, die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gezonden. In haar brief aan de Kamer gaat zij in op het programma en de opzet van het Huis, dat al komend schooljaar in een voorlopige opzet van start gaat. Het kabinet stelt hiervoor met ingang van 2012 structureel 3,5 miljoen euro ter beschikking.
In de periode tot 2012 zal het vanuit een voorlopige opzet toegroeien tot een volwaardig Huis voor Democratie en Rechtsstaat waarin jaarlijks 200.000 scholieren kunnen deelnemen aan programma’s. In dat jaar zal ook een evaluatie plaatsvinden.
Voor de feitelijke exploitatie van het Huis zal een nieuwe onafhankelijke stichting worden opgericht.

Thema’s
In het Huis zullen de volgende inhoudelijke thema’s aan de orde komen:

  • staatsburgerschap, rechtsgelijkheid, kiesrecht
  • burgerrechten
  • de rechtsstaat, scheiding der machten
  • de werking van de representatieve democratie en de rol van de monarchie
  • positie ambtenaren
  • openbaarheid, publieke controle en publieke verantwoording, rol van media, politici en burgers
  • burgerinitiatieven, actief burgerschap, burgerparticipatie, vrijwilligerswerk
  • niet-democratische systemen.

Huisvesting in Den Haag
Inzet is dat het Huis een fysieke vestiging in den Haag zal krijgen, nabij het Binnenhof. Het huis is echter niet alleen een fysiek gebouw, maar veeleer een conceptueel kader waarbinnen men activiteiten verricht, in Den Haag, in het land en op internet. Begonnen wordt met een programma voor 25.000 scholieren per jaar.
Het kabinet gaat ervan uit dat de gemeente Den Haag naast de basissubsidie van de rijksoverheid aanvullende middelen zal bijdragen in het kader van de huisvesting. De gemeente Den Haag heeft ideeën om het Huis vanaf 2013 op de hoek Spui/Kalvermarkt onder te brengen. Participatie door verschillende partijen zal mogelijk zijn.