Campagne 'Duurzaam inkopen, gewoon doen!' van start
Met een slag op een gong gaven minister Cramer (Ruimte en Milieu) en de ambassadeurs Duurzaam inkopen vanmiddag het startsein voor de campagne, Duurzaam inkopen, gewoon doen! Daarnaast presenteerde minister Cramer de eerste gereed gekomen duurzame inkoopcriteria. Het gaat daarbij om de produktgroepen Audiovisuele apparatuur, Reproductie-apparatuur, Hardware, Drukwerk, Dienstautos, Zware voertuigen, Mobiele voertuigen, Onderhoud transportmiddelen, Leerlingenvervoer, Gehandicaptenvervoer, Openbaar vervoer, Grondverwerving, Bouwrijp maken terrein, Grondwerken en Sanering/bodemreiniging. Begin 2009 zullen de criteria van alle 80 produktgroepen klaar zijn.
Minister Cramer en de ambassadeurs van het programma Duurzaam inkopen ( Alfred Veltman, burgemeester van Someren; Annelies van der Kolk, gedeputeerde Gelderland en Godelieve Wijffels, bestuurder Waterschap Groot Salland) lichtten het programma toe. Cramer: 'Duurzaam inkopen moeten we vanaf nu dus echt gewoon doen! Er is geen enkel praktisch bezwaar meer. Ik heb met mijn collegas afgesproken dat we binnen alle ministeries de opgeleverde criteria direct toepassen.'
Bij de inkoop van bijvoorbeeld openbaar vervoer, computers of drukwerk, wordt gelet op energie- en materiaalgebruik, maar ook op sociale aspecten als kinderarbeid.
Het Rijk wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Gemeenten hebben hun doel, volgens hun Klimaatakkoord, op 75 procent gezet en provincies en waterschappen op 50 procent. Om deze ambities te realiseren is een campagne ontwikkeld die bestuurders en inkopers helpt met duurzaam inkopen aan de slag te gaan.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van de koepelorganisaties VNG, IPO, UvW en het Rijk. Meer dan 100 bijeenkomsten worden georganiseerd bij gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries. Dit najaar meet VROM de voortgang bij de verschillende overheden. Deze zogeheten monitor geeft inzicht in de toepassing van de duurzaamheidscriteria bij aanbestedingen. De resultaten worden aan de Tweede Kamer gerapporteerd.
Meer info: