Heemskerk en Singaporese minister veroordelen situatie Myanmar

Op dag twee van de economische missie naar Maleisië en Singapore sprak staatssecretaris Heemskerk met minister Lim Hng Kiang van Handel en Industrie.

Beiden veroordeelden tijdens het gesprek de ontstane situatie in Myanmar waarbij het militaire bewind buitenlandse hulp lijkt tegen te werken. De Singaporese minister gaf wel aan dat Singapore als voorzitter van het regionale samenwerkingsverband Asean maandag 19 mei 2008 een akkoord heeft bereikt met de machthebbers om de aangeboden hulp te gaan coördineren namens de VN. Dit is volgens minister Lim en de staatssecretaris een belangrijke doorbraak voor de getroffen inwoners van Myanmar.

Vrijhandelsakkoord

Naast Myanmar werd gesproken over onder meer de stand van zaken in de lopende WTO- discussie. Ook kwamen enkele voor het Nederlands bedrijfsleven belangrijke punten aan de orde in het gesprek zoals het mogelijke vrijhandelsakkoord tussen de EU en Asean.

Staatssecretaris Heemskerk bezocht ook Biopolis. Op deze campus concentreert Singapore al het biomedisch onderzoek. Door de concentratie van research- en developmentactiviteiten en de gefocuste aanpak van de overheid is Singapore er in relatief korte tijd in geslaagd om een groot aantal prominente topwetenschappers als Alan Coleman - een van de mensen achter het gekloonde schaap Dolly - en hoogwaardige bedrijven als Novartis aan te trekken.

Hoogwaardige kenniseconomie

Met Biopolis hoopt Singapore de economische structuur van het land verder te versterken. Julian Ho, directeur Europa van de economic developmentboard van Singapore, maakte duidelijk dat Singapore in één generatie verworden is van een derdewereldland tot een hoogwaardige kenniseconomie. Om dit te blijven is continue actie nodig, aldus Ho. Zo vergrijst Singapore zeer snel. Daarom wordt continu en op efficiënte wijze gewerkt aan het aantrekken van nieuw talent. Singapore wil de komende jaren in totaal meer dan een miljoen hooggekwalificeerde arbeidskrachten binnenhalen.

Naast de diverse gesprekken en bezoeken spraken Heemskerk en wethouder Asscher van Amsterdam ook op een investeringsseminar van de Nfia (Netherlands Foreign Investment Agency) met zo'n 40 Singaporese bedrijven. Doel was Singaporese en andere Aziatische bedrijven te informeren over het sterke Nederlandse vestigingsklimaat en de kansen in Nederland voor hoogwaardige bedrijven.