Europese landbouw belangrijk voor oplossen voedselproblemen

"Europa is mede verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en productie van voldoende voedsel in de wereld." Dit zei minister Verburg tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 19 mei 2008. Op de agenda stond onder meer het onderwerp 'hoge voedselprijzen'.

Hoge voedselprijzen

De ministers van landbouw hebben van gedachten gewisseld over de hoge landbouw- en voedselprijzen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zei tijdens haar inbreng dat de Europese landbouw mede verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en productie van voldoende voedsel in de wereld. Zij maakte daarbij onderscheid tussen incidentele oorzaken van de stijgende voedselprijzen, zoals droogte. En structurele oorzaken zoals veranderingen in het eetpatroon in opkomende economieën, zoals China en India.

Verburg: "De Europese Unie moet extra én structureel investeren in de landbouw, niet alleen buiten Europa maar ook binnen Europa. We moeten de kracht van de Europese landbouw gebruiken en de innovatiekracht van onze agrosector en kennis op het gebied van de landbouw en plattelandsontwikkeling inzetten om de landbouw in ontwikkelingslanden te versterken." Verburg verwees daarbij naar de nota 'Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid' die zij begin mei met minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking presenteerde. De ministers hebben vijftig miljoen euro extra vrijgemaakt voor versterking van de landbouw in ontwikkelingslanden. "Het Europees landbouwbeleid is niet onderdeel van het probleem van stijgende voedselprijzen, zoals sommigen suggereren. Maar het Europese landbouwbeleid is in toenemende mate deel van de oplossing", aldus Verburg.

Gewasbescherming

Op de agenda stond ook de verordening over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. Met deze verordening worden regels in de Europese Unie geharmoniseerd en administratieve lasten terug gedrongen. De bedoeling was dat de ministers een akkoord zouden sluiten maar er bleken nog wat losse eindjes te zijn en die worden de komende maanden opgelost.

WTO-onderhandelingen

Europees Commissaris Fischer Boel gaf weer een stand van zaken over de lopende onderhandelingen in het kader van de World Trade Organization (WTO). Minister Verburg en andere ministers drukten Fischer Boel op het hart dat er vooral een evenwichtig akkoord moet komen, dat recht doet aan alle belangen, dus ook de landbouwbelangen inclusief dierenwelzijn.

Chloorkippen

De ministers van landbouw hebben ook weer gesproken over de import in de Europese Unie van wat in de volksmond 'chloorkippenvlees' is gaan heten. Dat is kippenvlees dat is behandeld met chloor om ziekteverwekkers zoals salmonella tegen te gaan. Minister Verburg wil hierover nog geen standpunt innemen. Zij wil eerste lopende onderzoeken van de EFSA (de Europese Voedsel en Waren Autoriteit) en het voorstel van de Europese Commissie afwachten. Wel benadrukte Verburg dat de huidige hygiënemaatregels die in de Europese Unie worden gehanteerd niet zomaar overboord gegooid mogen worden.