Pilotprojecten voor meer gemengde scholen
De vier grote steden en Nijmegen, Eindhoven en Deventer treffen extra maatregelen om meer gemengde scholen te realiseren.
De steden doen mee aan verschillende pilotprojecten als het stimuleren van ouderinitiatieven, voorlichting aan ouders en ontmoetingsprojecten. Ook zijn er experimenten met aanmeldmomenten. De uitkomsten worden gemeten, zodat duidelijk wordt welke maatregelen het beste resultaat leveren.
Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt twee ambassadeurs aan die het belang van meer gemengde scholen onder de aandacht gaan brengen. Na de zomer organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brede landelijke conferentie voor gemeenten, onderwijsexperts, leraren, schoolleiders en ouders over het tegengaan van segregatie op basisscholen.
Gemengde scholen leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van de taalvaardigheid van allochtonen en de sociale cohesie in de samenleving. Het is daarom belangrijk dat kinderen -ongeacht hun kleur of afkomst- samen naar de basisschool gaan. De belangrijkste randvoorwaarde voor het bevorderen van meer gemengde scholen is de kwaliteit van het onderwijs. Goed onderwijs is immers van groot belang voor de verdere schoolloopbaan van de kinderen.
In wijken met een gemengde bevolkingspopulatie komen nog steeds veel 'witte' en 'zwarte' scholen voor door de schoolkeuze van ouders en vormen daardoor geen afspiegeling van de wijk . Een aspect dat daarbij aandacht behoeft in gemengde wijken is de zogenaamde “witte vlucht” waarbij kinderen vaak buiten de eigen wijk naar school gaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt de gemeenten in staat om basisscholen een betere afspiegeling van de eigen wijk te laten zijn.