Kabinet maakt werk van duurzame ontwikkeling

Verduurzaming in het rijksbeleid wordt sterker verankerd. Het kabinet heeft daarbij gekozen voor een aanpak die eigen beleidsmaatregelen combineert met acties van bedrijven, consumenten en maatschappelijke organisaties.

Het kabinet kiest zes thema's, waaraan in de komende jaren bijzondere aandacht zal worden besteed. Bij elk van de thema's trekt een van de bewindspersonen uit het kabinet de uitwerking. Ook zal er jaarlijks een duurzaamheidsmonitor verschijnen. Dat schrijven minister van Ruimte en Milieu Jacqueline Cramer en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zes thema's
Uitgangspunten voor de aanpak van de versterking van de duurzaamheid en voor de keuze van thema's zijn drieërlei: leg de nadruk op thema's waar Nederland al sterk in is, maak een gerichte keuze voor een beperkt aantal ambitieuze lange termijndoelen en ondersteun koplopers in de markt en binnen de overheid.
Het kabinet heeft gekozen voor zes thema's die maatschappelijk belangrijk zijn en die kansen bieden om de samenhang tussen ontwikkelingssamenwerking, innovatie en milieubeleid te versterken. De thema's zijn water en klimaatadaptatie, duurzame energie, biobrandstoffen en welvaartsontwikkeling, CO2-afvang en opslag, biodiversiteit, voedsel en vlees en duurzaam bouwen en verbouwen. Voor elk thema zijn de lange termijndoelen en de beoogde resultaten in 2011 benoemd.

De rijksoverheid wil zelf een van de koplopers zijn in duurzame bedrijfsvoering. Het rijk heeft immers een grote maatschappelijke invloed: als werkgever, beheerder van gebouwen en terreinen en als inkoper. De Tweede Kamer heeft eerder al uitgesproken dat er een maatschappelijke dialoog op gang moet komen over maatschappelijk verantwoorde consumptie, waarbij de vraag is hoe we komen tot duurzaamheid in ons gedrag. Het kabinet maakt met deze aanpak hiermee een start en wil daarbij een agenderende en een ondersteunende rol spelen en vooral ook inspelen op initiatieven van andere maatschappelijke partijen.

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoe duurzaam Nederland eigenlijk is en hoe Nederland presteert in vergelijking met andere landen, komt er een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage. Het kabinet heeft aan de gezamenlijke planbureau's en het CBS gevraagd een monitor te ontwikkelen en hiervoor indicatoren aan te geven. In november 2008 zal de duurzaamheidsmonitor voor het eerst verschijnen.

Download