Minder recidive door effectievere inzet voorwaardelijke sancties
Staatssecretaris Albayrak (Justitie) wil dat vaker bijzondere voorwaarden worden opgelegd bij een schorsing van voorlopige hechtenis of een voorwaardelijke sanctie. Door de bijzondere voorwaarden toe te snijden op de persoon van de verdachte of dader kan terugval in criminaliteit worden voorkomen. De staatssecretaris streeft naar een intensivering van 25% van dergelijke voorwaardelijke trajecten.
De staatssecretaris heeft dit vandaag gezegd in Zwolle bij de start van het project Optimalisering Voorwaardelijke Sancties. In het kader van dit project worden in vier arrondissementen ervaring opgedaan met de nieuwe werkwijze. Elk arrondissement richt zich op een bijzondere doelgroep. Naast het arrondissement Zwolle-Lelystad (geweldplegers), gaat het om de arrondissementen Amsterdam (jong-volwassenen), Groningen (plegers huiselijk geweld) en Maastricht (verslaafde veelplegers). De vier lokale projecten hebben een looptijd van anderhalf jaar en worden begeleid door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie.
In het kader van de lokale projecten hebben het Openbaar Ministerie, de reclassering en de politie werkafspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in de Handreiking Optimalisering Voorwaardelijke Sancties. De afspraken hebben onder meer betrekking op de advisering over de bijzondere voorwaarden, als ook over de reactietermijnen in het geval een justitiabele zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden. De handreiking omvat ook een overzicht van mogelijke bijzondere voorwaarden die aan een dader of verdachte kunnen worden opgelegd. Voorbeelden van deze bijzondere voorwaarden zijn een meldplicht, een locatieverbod, een verplichte (ambulante) behandeling of opname in een 24-uursvoorziening of de verplichting om de veroorzaakte schade te vergoeden.
De intensivering van het aantal voorwaardelijke trajecten richt zich vooral op kortgestraften. Voor langgestraften biedt de duur van detentie voldoende mogelijkheden om met behulp van effectieve, wetenschappelijke onderbouwde gedragsinterventies het gedrag van de justitiabele te veranderen. Voor kortgestraften geldt dit niet en daarom biedt het stellen van bijzondere voorwaarden een extra mogelijkheid om terugval in crimineel gedrag te voorkomen en daarmee de veiligheid van de samenleving te vergroten.