Meer wanbetalers, minder onverzekerden
Het aantal wanbetalers voor de Zorgverzekeringswet is fors gestegen; het aantal onverzekerden daalde licht. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vindt deze situatie ‘nog steeds onwenselijk’.
Klink reageert hiermee op de cijfers die Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte. ’Mensen die hun premie lange tijd niet betalen of zich niet verzekeren ondergraven de solidariteit in het zorgstelsel. Dit zet de kosten van de zorg onnodig onder druk’, aldus minister Klink.
Uit de CBS-cijfers blijkt er op 31 december 2007 240.000 wanbetalers waren (verzekerden met een betalingsachterstand van meer dan 6 maandpremies). Eind 2006 waren dat er 190.000. Opvallend is de stijging (met meer dan 40%) van de wanbetalers onder de bijstandsgerechtigden.
Volgens het CBS waren er op 1 mei 2007 231.000 onverzekerden. Een lichte afname ten opzichte van 1 mei 2006. Toen waren er 241.000 onverzekerden.
Aanvullende maatregelen
Zorgverzekeraars hebben nog te weinig mogelijkheden om op te treden tegen verzekerden die niet willen betalen. Het kabinet bereidt daarom aanvullende maatregelen voor, waaronder het toepassen van bronheffing, die waarschijnlijk deze zomer aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
Minister Klink heeft begin dit jaar een Plan van Aanpak opgesteld om het aantal onverzekerden verder terug te dringen. Naast ‘doelgroepgerichte voorlichting’ wil het kabinet onverzekerden actief opsporen en beboeten.
Ook zal minister Klink van – zoals eerder toegezegd – een 'VWS-verzekerdenmonitor' publiceren. In deze monitor verbindt de minister beleidsconclusies aan de cijfers van het CBS. De monitor zal naar verwachting voor het zomerreces naar de Tweede Kamer worden gestuurd.