MIVD publiceert jaarverslag 2007

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft vandaag het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over 2007 naar de Tweede Kamer verzonden.

De MIVD heeft zich in 2007 gericht op het ondersteunen van de krijgsmacht bij de uitvoering van de operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan en het ondersteunen van het verlengingsbesluit van de missie. Daartoe werd voor de defensieleiding en de commandant Task Force Uruzgan (TFU) een breed scala aan (contra)inlichtingen- en veiligheidsproducten opgesteld.
De inlichtingen- en veiligheidsanalyses voor de commandant TFU gaven een verwachting van de situatie in het inzetgebied. Met deze analyses bepaalde de commandant de inzet van zijn eenheden. Hij werd ter plaatse ondersteund door een National Intelligence Support Team (NIST) van de MIVD.

Eind 2007 heeft de Commandant der Strijdkrachten de MIVD verzocht te onderzoeken of de bijdrage aan de Task Force Counter Improvised Explosive Devices (TF CIED) geïntensiveerd kan worden. Het afgelopen jaar zijn aanzienlijk meer, en meer verschillende soorten, bermbommen (IED's – Improvised Explosive Devices) gebruikt tegen de troepen van de Task Force Uruzgan. Besloten is, gelet op de urgente operationele behoefte, een speciaal Counter IED team MIVD op te richten. Het team maakt voor de duur van de operatie in Afghanistan doorlopend analyses van en rapportages over regionale IED-netwerken.

Ook over de situatie op de Balkan, met name Bosnië-Herzegovina en de toestand rond Kosovo, in het Midden-Oosten en in delen van Afrika werden voor de politieke- en ambtelijke leiding en de Commandant der Strijdkrachten analyses opgesteld met prognoses over het inlichtingen- en veiligheidsbeeld op zowel de kortere als de langere termijn. De nucleaire aspiraties van Iran en Noord-Korea werden geanalyseerd. Naar de proliferatie van zowel massavernietigingswapens als conventionele wapensystemen werd onderzoek verricht. De bevindingen over de proliferatie van wapensystemen zijn van belang voor de krijgsmacht, want tijdens crisisbeheersingsoperaties kunnen Nederlandse militairen met dergelijke wapens te maken krijgen. Met de AIVD werd intensief samengewerkt op het dossier contraproliferatie. In 2007 is begonnen met de voorbereidingen voor de oprichting en huisvesting van een gezamenlijk team contraproliferatie.

Daarnaast heeft de MIVD zich in 2007 gericht op de ontwikkelingen rond terrorisme, contraspionage, radicaal islamisme, rechts-extremisme en antimilitarisme. Al-Qa’ida ontwikkelde zich in 2007 tot meer dan alleen een terreurbeweging. Het netwerk legde zich ook toe op de ideologie en de verspreiding van het gedachtegoed van de mondiale jihad. Met lokale organisaties werden allianties gesloten om de slagkracht in verschillende regio’s verder te vergroten en vrijhavens te creëren. Het doel van het terreurnetwerk al-Qa’ida is de onrust in verschillende regio’s in de wereld uit te buiten en zo het Westen in het algemeen en de Verenigde Staten in het bijzonder tot een uitputtingsoorlog te dwingen. De MIVD heeft de ontwikkeling van Al-Qa’ida in 2007 nauwlettend gevolgd in samenwerking met de AIVD en buitenlandse zusterdiensten.